Is webwinkelen link?

WebcamspionGister wilde ik iets kopen in een webwinkel maar er kwam iets tussen (er vloog een vlinder langs oid) en ik vulde het aankoopformulier niet helemaal in (laat staan dat ik die transactie afrondde). Niet lang daarna ontving ik een berichtje van de webwinkel waar ik niks besteld of gekocht had met de vraag waarom ik de procedure niet heb afgerond. Dat klinkt vriendelijk, maar bij mij rijst dan de vraag: Wordt ik al bespied als ik nog in de ’tuin’ van een webwinkel rondneus? Wat gebeurt hier?Ik zal niet zeggen dat het dagelijks gebeurt, ik doe niet dagelijks boodschappen op het wereldwijde web, maar het is me toch vaker overkomen dat ik een aankoopprocedure niet afmaak en vervolgens wordt ‘aangeschoten’ door de ‘miskende’ internetzaak. Op zulke momenten vraag ik me af hoe link mijn operaties op het wereldwijde web zijn. Wanneer en vooral hoe kom ik waar in beeld?

Ik zeg link, maar dat betekent niet dat het voor mij gevaarlijk is, laat staan dat mijn leven op het spel staat. Wat me te denken geeft is dat ik, hoewel ik er regelmatig over schrijf, verrek weinig afweet van hoe allerlei processen op internet lopen, waarvan privacy een niet onbelangrijk  aspect is. Wanneer ga ik waarmee over welke schreef? Daar heb ik maar weinig benul van.

Progje

Er zijn progjes die je kunnen vertellen als je een webstek bezoekt, welke andere weblocaties meeloeren. Het zou handig zijn als er een ‘dingetje’ is dat aangeeft wanneer je bij acties op internet over een grens stapt, bij wie en wat die ‘wie’ dan van je aan de weet komt. Misschien is zoiets er en dan hoor ik dat graag.

Internet, het is een prachtig systeem, maar ik wil wel weten wanneer ik bij het webstruinen (surfen) ‘gevaar’ loop: nu kijkt bol.com mee en die ziet dit en dat of nu  komt de belastingdienst. nl langs of verzin maar wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.