Facebook moet in Spanje dokken voor verzamelen gegevens

Facebook-F in brilDe babbeltoepassing Facebook is in Spanje door de privacyautoriteit AEPD veroordeeld tot het betalen van een boete van ruim eenmiljoen euro voor het ongeoorloofd en zonder toestemming van de desbetreffende garen van (persoons)gegevens. Ook in ander EU-landen hebben de autoriteiten Facebook voor soortgelijke zaken aangeklaagd.

Het ging om zaken als geslacht, overtuiging, geloof, de persoonlijke smaak en de surfgeschiedenis. De slachtoffers, zowel Facebookers als niet-Facebookers, waren zich van niets bewust, laat staan dat ze toestemming hadden gegeven.
Het blijkt dat mensen die dingen van vrienden leuken daarmee een bestandje laden (koekie) waardoor Facebook allerlei zaken aan de weet kan komen om de ‘leuker’. Facebook traceerde ook het doen en laten van de eigen gebruikers buiten het rijk van smoelenboek. Uiteraard had Facebook ook hiervoor geen toestemming gevraagd. AEPD strafte Facebook ook voor het te lang opslaan van de gegevens, ook nadat de gebruiker die zelf had verwijderd, tot zelfs bijna anderhalf jaar na dato.
Facebook, dat ook al in Frankrijk is veroordeeld, heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.