E-kraker steelt gegevens uit Digitale Wachtkamer

e-kraakEen digitale inbreker is erin geslaagd de webstek De Digitale Wachtkamer te kraken en heeft op die manier wachtwoorden, e-mailadressen en telefoonnummers van een half miljoen Belgische patiënten kunnen bemachtigen, zo meldt VTM-nieuws. Het lijkt op een gijzelingsactie.
Digitale Wachtkamer is een stek waar patiënten een afspraak kunnen maken bij hun huisarts. Een kraker vond een lek in de software en kon zo de, niet versleutelde, wachtwoorden achterhalen. Ook de boodschappen die patiënten versturen via de stek, konden gelezen worden. Via de stek kunnen geen medische dossiers ingezien worden, maar uit de gestolen informatie zou kunnen worden opgemaakt waarom iemand langs wilde gaan bij de huisarts.

“Het aantal patiënten dat het systeem gebruikt is iets meer dan 550.000 tot 660.000”, zegt een woordvoerder van de softwareleverancier Doctena. “Dat zijn er enorm veel.”

Bitcoins

De kraker eiste van het softwaredrijf in een e-bericht 42 bitcoins, omgerekend € 85 000. Ook artsen kregen een rekening gestuurd. Dat lijkt me een twijfelachtige manier om geld te verdienen, ook voor een crimineel. Wie geeft je de verzekering dat je je geld krijgt? Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft intussen een klacht ingediend bij de politie.

Bron: De Standaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.