Apple voldoet braaf aan China’s wens

De Apple-winkel in Peking

De Apple-winkel in Peking

Apple mag zich in de min of meer vrije wereld graag opwerpen als strijder voor de rechten van de gebruikers op het wereldwijde web, maar als het om een paar centen gaat dan zet dit principiële bedrijf snel zijn principes opzij. China eist van Apple dat het bedrijf een datacentrum neerzet op Chinese bodem, om zo aan de webveiligheidswetgeving van het land te voldoen. Op zich is dat geen rare eis van China, want iedereen weet welk vrij spel de Amerikaanse veiligheidsdiensten zich gunnen in eigen land (en de rest van de wereld). China is echter een stevige dictatuur die zijn bevolking stevig onder de duim blijft houden, ook op het wereldwijde web. Dan is het besluit van Apple ineens een teken van collaboratie met een onderdrukkend regime.

Het datacentrum in de zuidelijke provincie Guizhou zal onderdeel vormen van een investering van eenmiljard dollar (zo’n 900 miljoen euro). Zoals vaak in de Chinese regel- en wetgeving zijn de regels rond digitale veiligheid nogal vaag. Apple, veruit de succesvolste buitenlandse onderneming in China, stalt lokaal gegevens. Dat doet Apple samen met het Chinese bedrijf Guizhou-Cloud Big Data.
Apple zei zelf vast te houden aan strenge regels aangaande privacy en beveiliging. Er zouden geen achterdeurtjes worden gemaakt voor de Chinese autoriteiten, maar zou Apple in China net zo halsstarrig zijn poot stijf houden als tegenover de ‘eigen’ FBI over het ontgrendelen van een iPhone?
“Die investering in een datacentrum geeft ons de mogelijkheid snellere en betrouwbaardere diensten en producten te leveren, terwijl we ons ook aan de nieuwe regels houden”, laat het brave bedrijf weten. Die Chinese regels zeggen onder meer ook dat de gebruikers van berichtendiensten bij hun echte naam bekend zijn.

Apps verwijderd

December vorig jaar verwijderde Apple op Chinees verzoek nieuwsapps die waren ontwikkeld door de New York Times. De Chinese overheid houdt graag zelf de nieuwsvoorziening in handen. Ook moesten de nieuwe iPhones in China getest worden op veiligheidsaspecten alvorens ze tot de markt werden toegelaten. Wilden de Chinese opsporingsautoriteiten eerst kijken of de iPhones nog steeds kraakbaar zijn?

Bron: New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.