Eerste Kamer akkoord met sleepnetwet Plasterk

Ronald Plasterk

Ronald Plasterk (afb: Wiki Commons)

De wet op de veiligheids- en inlichtingendiensten, de sleepnetwet van minister Ronald Plasterk en defensieminsiter Jeanine Hennis, is ook door de Eerste Kamer aangenomen. Die wet geeft de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD (algemene en militaire veiligheidsdienst) ruime  bevoegdheid bij het begluren van (onze) internet- en telefoonactiviteiten. Het ongericht verzamelen van metagegevens (sleepnetten) zal gewoner worden, is de verwachting van privacyverdedigers.

VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF stemden voor. De PvdA was wel kritisch, maar liet zich overtuigen door enkele toezeggingen van Plasterk. De Tweede Kamer had het voorstel eerder al aangenomen. SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemden tegen. Deze partijen vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ook is de wet wat hen betreft op veel punten te vaag.
Over dat toezicht is een hoop gesteggel geweest. Voor Plasterk en Hennis moest er een nieuwe toezichthouder komen: de toetsingscommissie inzet bevoegdheden (Tib). Die commissie moet de rechtmatigheid beoordelen van de verleende toestemming voor bijzondere opsporingsbevoegdheden.

Ontevreden

De bestaande commissie van toezicht op veiligheids- en inlichtingendiensten (Ctvid) is allesbehalve tevreden met de waarborgen tegen misbruik en het toezicht op de uitvoering, zo blijkt een eerder dit jaar gepubliceerd standpunt (pdf-bestand). Onduidelijk is (voor mij) waarom die Tib er moest komen en volgens de Ctivd is de door de nieuwe wet ingestelde Tib niet bevorderlijk voor de helderheid over de taakverdeling bij het toezicht.

De door de diensten verzamelde gegevens mogen tot drie jaar bewaard worden. Volgens Hennis zal dat lang niet altijd ook het geval zijn. Daar kunnen dus ook jouw metadata tussen zitten. De oude wet dateert nog maar uit 2002, maar die moest volgens Plasterk en Hennis drastisch gemoderniseerd worden (alsof er in 2002 geen internet of mobiele telefoon was). De nieuwe wet zal met ingang van volgend jaar van kracht worden. De privacyorganisatie Bits for Freedom beraadt zich met zusterorganisaties of er nog stappen zijn te ondernemen om deze wet tegen te houden.

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.