In VK ruim 60 grote webaanvallen per maand (zegt GCHQ)

Britse spionnenbaas Ciaran Martin

Ciaran Martin: …een digitale muur om het VK?

Volgens Ciaran Martin, hoofd van het (vrij) nieuwe webbeveiligings-centrum NCSC van de Britse veiligheidsdienst GCHQ,  zouden webaanvallen van Russische en Chinese e-krakers de nationale veiligheid bedreigen. Volgens hem gaat het om tientallen ernstige aanvallen per maand, zo’n 188 in drie maanden. Eerder waarschuwde de Nederlandse ’topspion’ Rob Bertholee voor de cyberdreiging van Nederland uit het buitenland.

Volgens Martin illustreren de aanvallen de verhoogde activiteit op het web van Rusland. Zijn commentaar volgt op de aankondiging minister van financiën Philip Hammond dat het oktober vorig jaar opgerichte Britse nationale webveiligheidscentrum NCSC, onderdeel van GCHQ, in zes maanden tijd 34 550 mogelijke aanvallen op overheidsinstellingen en particulieren zou hebben geblokkeerd; zo’n 200 per dag. Het zou gaan onder meer ook om inbraken gaan in overheidscomputers om informatie te stelen over met name zaken rond defensie en buitenlandse politiek.
Hammond, die minster van defensie en buitenlandse zaken is geweest, schrijft in de Daily Telegraph dat de webaanvallen schade zouden kunnen toebrengen aan de nationale infrastructuur en dat zelfs de fluitketels, koelkasten en zelfrijdende auto’s in gevaar zijn. De internetrevolutie, stelde de minister dramatisch, heeft ook de dreiging met zich meegebracht dat e-krakers de maatschappij in hun greep krijgen. “Daarnaast kan de nationale veiligheid ernstig in gevaar komen. Dat is een grote dreiging als we niet de juiste beveiliging hebben”, schreef de bewindsman op financiën, die van premier Theresa May kennelijk buiten zijn boekje mocht gaan (of het althans deed).

Beide mannen deden hun uitspraken aan de vooravond van de officiële opening van het GCHQ-centrum door koningin Elisabeth.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.