Belgische spoorwegen plaatsen 3000 camera’s in treinen

Belgische treinen op een stationNMBS gaat vanaf eind volgend jaar zo’n 3000 bewakingscamera’s plaatsen in de nieuwste treinstellen. De reizigers zullen er constant gefilmd worden en de beelden zullen rechtstreeks worden doorgestuurd naar een regelkamer van de NMBS. Volgens de Belgische privacywaakhond is dat geen probleem.

De camera’s zullen geïnstalleerd worden in de 445 nieuwe M7-dubbeldekkers die tussen 2018 en 2021 in gebruik worden genomen. Dat blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) op een parlementaire vraag van zijn partijgenote Françoise Schepmans. De NMBS bevestigt de informatie. ‘De beelden van die camera’s zullen rechtstreeks naar de regelkamer worden gestuurd. Bij een melding van een incident kunnen ze daar snel worden bekeken’, zo zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

De beelden zullen alleen worden bekeken als er van een onregelmatigheid sprake is geweest, zo stelt de NMBS, maar dat zal wel kunnen gebeuren als de trein nog aan het rijden is. Momenteel zet het bedrijf ook al bewakingscamera’s in op de de Desiro-treinen. “Daar gaat het om een beelden die worden opgeslagen op een harde schrijf op de trein zelf en die dus niet van afstand geraadpleegd kunnen worden. De beelden worden daar zeven dagen bewaard”, zegt Temmerman.

De spoorwegmaatschappij zal in de treinen ook pictogrammen ophangen, die duidelijk aangeven dat de reizigers geobserveerd. De privacycommissie ziet geen probleem in de nieuwe camera’s. “Zolang de NMBS alle procedures gevolgd heeft is er geen probleem”, zegt Karien Rome van de privacycommissie. “Een trein is een publieke ruimte zoals een winkel of bedrijf. Zolang er pictogrammen hangen om de mensen te waarschuwen dat ze gefilmd worden mag dat.”

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.