Eekhoorns bij stroomstoring erger dan webboeven

Eekhoorns schadelijker voor stroomvoorziening dan webboevenIedereen is altijd verbonden. Het is een groot risico. Niet alleen de webcriminelen en e-krakers spelen daarbij een rol maar ook eekhoorns. Het is een beetje een omweg. In het recente verleden zijn er voorbeelden geweest dat e-krakers de stroomvoorziening konden lamleggen via het wereldwijde web. Zover bekend is dat ooit een keer gebeurd. Eekhoorntjes schijnen daarin veel beter te zijn… Een poging tot relativering van een dreiging.

De Amerikaanse veilgiheidsdiensten schijnen ooit de Iraanse kerninstallaties stilgelegd of op zijn minst ontregeld te hebben met kwaadaardige code, Stuxnet genaamd. Toch is er tot op de dag van vandaag maar één webaanval op een energieinstallatie bekend: een krachtcentrale in Oekraïne begin vorig jaar. Dat ene geval heeft de gemoederen wel beroerd.
Webveiligheidsdeskunige Christ Thomas van het bedrijf Tenable heeft besloten de zaken in het juiste perspectief te plaatsen. Hij is eens gaan kijken hoe vaak de stroomverziening is verstoord door toedoen van dieren.

Cyber Squirrel 1

Hij noemde zijn project Cyber Squirrel (=eekhoorn) 1. Hij kwam tot 1748 incidenten die buiten twijfel waren veroorzaakt door dieren. Hij baseerde zich daarbij op nieuwsberichten. De eekhoorns waren de meest genoemde ‘daders’. Daarna kwamen vogels, slangen, wasberen, ratten en marters. In Nederland waren er vorig jaar drie gevallen: twee keer een steenmarter (in Maastricht en Aalten) en een keer een duif (Waalwijk). In België werd er vorig jaar geen stroomstoring veroorzaakt door dieren (wel een in Doornik door, waarschijnlijk, een verwarde man).
Thomas’ boodschap is dat onze vrienden de dieren op het ogenblik een veel grotere bedreiging zijn voor de leverzekerheid van elektra dan webschurken die de maatschappij willen ontregelen. Zelfs als die dreiging niet te licht moet worden opgevat, dan is het nog niet slecht de zaken eens op een net rijtje te zetten, vindt Thomas. Het grote verschil is natuurlijk dat een webcrimineel of kraker zijn doelen uitzoekt. Tussen twee haakjes: voor zover ik weet is het nog steeds niet bekend waardoor de stroomstoring een paar dagen terug in Amsterdam is veroorzaakt…

Bron: Futura_Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.