Snowden mag langer in Rusland blijven

Snowden via videoverbinding in Londen

Snowden via een videoverbinding op een congres in Londen

De voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en klokkenluider Edward Snowden mag nog drie jaar langer in Rusland blijven, zo heeft zijn Russische advocaat Anatoli Koetsjerena meegedeeld. Snowden zou volgend jaar het Russische staatsburgerschap mogen aanvragen. Rusland heeft beloofd de klokkenluider niet te zullen uitwijzen, ook als de verhouding met de VS zal verbeteren onder de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.
Oud-CIA-directeur Michael Morell had op het web gesteld dat het overdragen van Snowden aan Amerika het volmaakte inauguratiegeschenk zou zijn van Poetin aan Trump. Een woordvoerster het Russische ministerie van buitenlandse zaken reageerde daarop op Facebook door te stellen dat de Russische regering het asiel van Snowden met een aantal jaren heeft verlengd.
Volgens woordvoerster Maria Sacharova is het ‘ondenkbaar’ dat Rusland de Amerikaanse klokkenluider zal uitleveren. “De essentie van waar deze man het over heeft is verraad. Helemaal mis, meneer Morell. Voor uw dienst is het vrij normaal mensen als geschenk aan te bieden en mensen te verraden die bescherming zoeken.”

Manning

De aankondiging kwam enkele uren nadat de vertrekkende Amerikaanse president Obama ‘legerspion’ Chelsea/Bradley Manning gratie had verleend. Manning komt in mei vrij. Snowden heeft geen commentaar gegeven op de verlenging van zijn asiel, wel op de gratie voor Manning.”Over vijf maanden ben je vrij. Dank voor alles wat je gedaan hebt, Chelsea”, twitterde hij op zijn @Snowden-profiel. Later bedankte hij op Twitter ook Obama voor de gratie.

Kritisch

In november vreesde Snowden nog voor uitlevering. In aanvang van zijn verblijf in Rusland leverde hij nauwelijks commentaar op Poetin en het Russische systeem. Gaandeweg is hij echter kritischer ten opzichte van zijn ‘beschermheer’. Hij bekritiseerde nieuwe Russische wetten die de handelingsvrijheid op internet beknotten. Ook achtte hij het niet onmogelijk dat Russische overheidskrakers hebben ingebroken op de computers van de Amerikaanse Democratische partij, in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Bron: the Guardian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.