In Amerika heeft een brede coalitie van vijftig burgerrechtengroepen bij het ministerie van justitie een brief afgegeven, waarin gewaarschuwd wordt voor het toenemende gebruik van gezichtsherkenning door de Amerikaanse politie. “Er bestaan geen maatregelen die waarborgen dat de technologie redelijk en verantwoordelijk gebruikt wordt”, schrijven de organisaties. Die situatie bedreigt de privacy van miljoenen mensen, vooral van immigranten en gekleurde mensen, vrezen de organsiaties.
De burgerrechtgroepen baseren zich op het rapport “The perpetual lineup” (de voortdurende confrontatie) van het Georgetown Center, waarin gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan hoe de politie door de hele VS gezichtsherkenning gebruikt. Uit dat rapport zou blijken dat het gebruik van die technologie wijder verspreid en geavanceerder is dan iedereen zou kunnen bedenken en bovendien wettelijk nauwelijks aan banden is gelegd.
“Gezichtsherkenning is een technologie die scherp toezicht vereist”, zegt Clare Garvie, een van de samenstellers van het rapport. “Er zijn vrijwel geen wetten dienaangaande en geen betrouwbaarheidsnormen. Het is het wilde westen.”
Uit overheidsrapporten was al bekend dat er federale databanken zijn met foto’s van miljoenen burgers. Burgerrechtenorgansiaties vermoeden dat al sedert 2002 daarbij ook foto’s voor rijbewijzen worden gebruikt. Een op de vier politieorganisaties, lokaal en federaal, in de VS zou toegang hebben tot gezichtsherkenningsystemen.
Missers
Dat alles terwijl gezichtsherkenning verre van feilloos is. Vooral bij donkere Amerikanen, vrouwen en jongeren is het aantal missers vrij hoog. In 2012 beoordeelde de FBI drie gezichtsherkenningsalgoritmes. Tussen de 5 en 10% bleek een misser; vaker bij zwarte dan bij blanke gezichten. Dat foutenpercentage stijgt als de gegevensbestanden groter zijn. Makers van die algoritmes zeggen in het rapport niet te beoordelen op basis van ras, maar de systemen zijn verre van ‘kleurenblind’.
Tenminste vijf grote politie-afdelingen werken met bewakingscamera’s op straat in combinatie met gezichtsherkenning of hebben plannen daartoe. “Nu is ineens iedereen verdacht”, zegt medesamensteller Alvaro Bedoya, tevens directeur van het Georgetown Center. “Het zou geheel legaal zijn als mensen die het verkeer belemmeren worden gefotografeerd om ze te kunnen identificeren.” Volgens hem zijn na de ongeregeldheden in Baltimore na de zoveelste zwarte politiedode foto’s van sociale media gebruikt om ‘relschoppers’ te identificeren. “Het zet het vierde amendement (het recht op veiligheid; as) van de grondwet op zijn kop.”
Bedoya hoopt dat het Amerikaanse publiek een kans krijgt om te zien wat er aan de hand is. “Gezichtsherkenning is een krachtig middel. Daarmee volg je geen computers of telefoons maar vlees en botten. Je hoeft niet eens iets aan te raken.”
Aanbevelingen
De samenstellers van het Georgetown Center-rapport adviseren om betere portretfoto’s te gebruiken in plaats van die van rij- of persoonsbewijs. De databanken zouden regelmatig opgeschoond moeten worden zodat foto’s van onschuldige burgers worden verwijderd. Ook zou de financiering en aanschaf van dergelijke systemen openbaar moeten zijn. Ook zouden er meer regels moeten komen.
Volgens Bedoya biedt het in het rapport voorgestelde wetsvoorstel een zeer redelijke oplossing voor het gebrek aan regelgeving. “Het gaat niet over het beschermen van misdadigers. Het gaat over het beschermen van onze waarden.”
Bron: the Intercept