Ecuador knijpt Assange digitaal af

Julian Assange op balkon Ecuadoraanse ambassade in Londen

Julian Assange op 8 februari op een balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen (afb: AFP PHOTO / Jack Taylor)

WikiLeaks-oprichter en -voorganger Julian Assange had zijn gastheer Ecuador ervan beschuldigd zijn internettoegang te hebben beperkt. Ecuador geeft toe. Steen des aanstoots zijn de documenten van de Democratische Partij in de VS die WikiLeaks openbaar heeft gemaakt. Daarmee zou de klokkenluidersorganisatie zich in de Amerikaanse verkiezingsstrijd hebben gemengd.

Assange zit al sedert 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij zocht daar zijn toevlucht nadat Zweden verzocht om uitlevering. Tegen hem loopt in Zweden een rechtszaak. Hij wordt verdacht van verkrachting/dwingen tot onveilige seks. Ook Amerika heeft om uitlevering van Assange gevraagd.

Het Ecuadoraanse ministerie van buitenlandse zaken vond (verklaring is in het Spaans) dat de publicatie van documenten van de Democratische partij imenging in de binnenlandse aangelegenheden van een ander land was. “Ecuador ondersteunt ook niet bepaalde kandidaten.” Het zou gaan om een tijdelijke maatregel. Zijn asiel blijft ongemoeid.

WikiLeaks denkt dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry achter de inperking van zijn internetgebruik zit. Een woordvoerder van Kerrys minsterie wees die beschuldiging van de hand. Op zijn beurt heeft Assange beschuldigingen verworpen dat hij met Rusland samenwerkt (de documenten zouden door Russische e-krakers zijn buitgemaakt) of dat hij de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zou steunen..

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.