Amerikaanse douane wil je tweets lezen

controle Amerikaanse douaneHet ziet er naar uit dat de Amerikaanse douane en grensbewaking je gedrag op het wereldwijde web willen bekijken alvorens je dat land binnen mag. Het gaat dan vooral over de burgers die zonder visum de VS binnen mogen, zoals veel Europeanen. Als het idee wordt goedgekeurd dan zou de maatregel al in december in kunnen gaan, zo meldt the Intercept.
Privacygroepen hebben al geprotesteerd tegen het plan. Dat zou de vrije discussie op het web kunnen frustreren en de Amerikaanse overheid de bevoegdheid geven om te bepalen wat een risico voor Amerika of wat een ‘schandelijke activiteit’ is. De speciale rapporteur van de VN voor de vrijheid van meningsuiting schreef vorige maand (pdf-bestand) dat de omschrijving van de informatie die verzameld zal worden nogal vaag is en dat hij bezorgd is over de bevoegdheden die de Amerikaanse overheid zich toeëigent bij het verzamelen, analyseren en delen van persoonlijke en gevoelige informatie.

De Amerikaanse douane en grensbewaking ressorteren onder het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid. Volgens dat ministerie is de beoogde controle een optie en dan zou het alleen gaan om openbaar beschikbare informatie. Een woordvoerder van het agentschap van douane en grensbewaking (CBP) stelt dat het verzamelen van informatie van sociale media zou kunnen helpen mogelijke bedreigingen te ontdekken.
Volgens de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU tonen documenten aan dat het CBP over de schreef gaat en dat de organisatie de grens gebruikt als sleepnet voor de inlichtingendiensten die vooral onschuldige burgers treft. Volgens de organisatie zijn dat nou net de maatregelen waar privacyverdedigers bang voor zijn.

Openbaar

Om de maatregel doorgevoerd te krijgen moest het CBP het voorstel publiek maken voor commentaar. Die inzageperiode is eerder deze maand geëindigd en nu heeft het bureau voor bedrijfsvoering en begroting (OMB) 60 dagen de tijd het agentschap te vragen het voorstel te veranderen of het goed te keuren. Dat bureau kijkt niet naar de effecten op de privacy of de burgerrechten, maar vooral naar het papierwerk en de kosten.

Bron: the Interception

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.