Turkije boycot WikiLeaks

Turkse twitterblokkadeDe webstek van Wikileaks is dinsdagavond in Turkije geblokkeerd door de Turkse autoriteiten nadat daarop bijna driehonderdduizend  e-berichten waren gepubliceerd van president Erdogans AK-partij. De klokkenluidersstek zei het materiaal een week voor de mislukte staatsgreep te hebben ontvangen.  Het twitterprofiel van de organisatie (@wikileaks) zou onbereikbaar zijn  door een massa-aanval. Ook de stek zou veelvuldige digitaal bestookt zijn, zodat die onbereikbaar werd.  De actie van WikiLeaks lijkt te worden overstemd door de naweeën van de recente militaire couppoging in Turkije.

WikiLeaks besloot de berichten vervroegd op het web te zetten, vanwege de zuivering in het overheidsapparaat die de Turkse regering probeert door te voeren. Het gaat om berichten van de regerende partij AKP die tussen 2010 en 6 juli van dit jaar verstuurd zijn. De berichten moeten een inzicht geven in de motieven en handelwijze van APK-prominenten. WikiLeaks zei al herhaaldelijk het doelwit te zijn geweest van webaanvallen, hoewel niet met zekerheid te zeggen is dat de Turkse overheid daar achter zit. Volgens WikiLeaks heeft de bron van de berichten geen banden met de coupplegers. In het Amerikaanse webblad Wired stelt Alp Toker,  projectcoördinator van Turkey Blocks, dat die aanvallen hoogstwaarschijnlijk het werk zijn van sympathisanten van Erdogan.
Inmiddels blijken de berichten achter een inlogsysteem gestopt te zijn. Dat zou een gevolg zijn van de veelvuldige massa-aanvallen op de stek. De Turken zijn het gewend dat internet en sociale media gefilterd of geblokkeerd worden. Sommige blokkades kun je omzeilen met een virtueel particulier netwerk (vpn) en met de Tor-websurfer.

Bronnen: Volkskrant, Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.