Patiëntendossier mag door van de rechter

EPD

Veel artsen zijn nooit voorstander geweest van een elektronisch patiëntendossier juist vanwege die kwetsbaarheid. Ook de opvolger LSP is verre van waterdicht

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier mag er komen. Het gerechtshof in Arnhem heeft de bezwaren van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) dinsdag afgewezen. De vereniging had in 2014 ook al bot gevangen bij de rechtbank. Zij beraadt zich op mogelijke verdere stappen.

De zaak draait om het zogeheten Landelijk Schakelpunt (LSP). Dat is de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het wordt ontwikkeld door de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, die enkele honderden leden telt, wilde de verdere ontwikkeling van het systeem laten stopzetten. De huisartsenvereniging vindt dat het systeem zulke onvolkomenheden vertoont dat huisartsen bij deelname hun beroepsgeheim en de privacy van hun patiënten schenden.
In het LSP werken sinds 2012 organisaties van apothekers, ziekenhuizen, patiënten en de landelijke huisartsenvereniging samen. Een ruime meerderheid van apothekers, ziekenhuizen en huisartsen is op dat systeem aangesloten en de medische gegevens van 8,5 miljoen Nederlanders zijn erin opgeslagen.
De vereniging is teleurgesteld over de uitspraak. VPH-woordvoerder Hans Nobel: “Met de uitspraak van vandaag wordt het nog belangrijker dat meer energie en aandacht wordt gericht op de ontwikkeling van een modern alternatief voor de verouderde LSP-infrastructuur, een alternatief dat wel voldoet aan onze wensen ten aanzien van privacy en het beroepsgeheim. Het gaat om de kernwaarden van ons vak.”

Bronnen: de Volkskrant, VPH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.