Het is al vaker gezegd. Dat gezeur van de Amerikaanse opsporingsbaasjes over versleuteling die de opsporing van misdadigers en terroristen ernstig zou bemoeilijken is onzin. Dat zouden onderzoekers van het Berkmancentrum van Harvard hebben uitgezocht. Hun rapport heet dan ook heel toepasselijk Geen paniek (pdf-bestand). Er blijven nog voldoende mogelijkheden over, zelfs als codes niet gekraakt kunnen worden (wat ook niet eens zeker is). De vooral westerse mens neigt er toe zich steeds meer op te hangen aan het wereldwijde web. Het internet-der-dingen komt er aan. Een mer à boire zou je bijna zeggen. Mijn liefje, mijn liefje wat wil je nog meer?
De onderzoekers spraken met technologen, kryptografen, (ex)vertegenwoordigers van de overheid, inclusief de FBI en NSA, om tot hun conclusie te komen. Tijdens hun onderzoek hamerde FBI-baas James Comey herhaaldelijk op het grote gevaar van versleuteling. De voorstanders van versleuteling voerden aan dat achterdeurtjes in die versleuteling, zoals Comey voorstond, ook door anderen gebruikt zouden kunnen worden en daarmee het hele effect van versleuteling teniet doen.
Het verhaal van de onderzoekers is dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als dat ie wordt opgediend. Het zou ook niet waarschijnlijk zijn dat elk bedrijf van voor tot achter gaat versleutelen. Daar zou niet veel aan te verdienen zijn. “Internetbedrijven werken steeds meer met op gegevens gebaseerde advertering en de technologie die dat mogelijk maakt is steeds betrouwbaarder geworden”, stelt het rapport. Volledige versleuteling zou dat onmogelijk maken en bedrijven geld gaan kosten. Volledige versleuteling zou het ook voor de niet al te vaardige webstruiner er niet makkelijker op maken, is het verhaal. Daarbij komt dat lang niet alles versleuteld zal worden. Op een Appletelefoon (vanaf iOS8), bij voorbeeld, is alles versleuteld, maar allerlei toepassingen op die telefoon weer niet. Zelfs als dat allemaal versleuteld zou worden, dan blijven er nog de vele, vele metadata over die niet versleuteld worden. “Versleuteling voorkomt niet dat je er ergens in komt, een techniek die steeds meer wetshandhavers gebruiken”, schrijven de opstellers van het rapport.
Internet-der-dingen, de ‘slimme’ steden en noem maar op zijn voorbeelden van ontwikkelingen die nog op gang moeten (nou ja, niet van mij) komen. Dat geeft al die smerissen en spionnen nog eens een extra kijkmogelijkheid in onze privésferen, waar de aloude bromsnorren alleen maar van konden dromen. Er zouden nu al zo’n 6,5 miljard dingen aan het web hangen, van thermostaten tot bewakingssystemen en andere zogenaamd slimme dingen en dan vergeten we de auto’s nog. Dergelijke systemen zijn vaak maar matig beveiligd. Wat zeurt die Comey toch? Vort, ga boeven vangen, dombo!
Bron: the Intercept