EU en VS zouden het eens zijn over Safe Harbour

Privacyactivist Max Schrems

Max Schrems: Bullshitbingo

De Europese Unie en de Verenigde Staten zouden het eens geworden zijn over Safe Harbour, waarin regels zijn vastgelegd over het dataverkeer. Eerder had het Europese gerechtshof de overeenkomst afgeschoten, omdat de VS niet als ‘veilige haven’ kon worden beschouwd, gezien de overactieve inlichtingendiensten in dat land. Overigens moeten de EU-landen en het Europese parlement zich nog over het bereikte akkoord (?) uitspreken. Ook deze overeenkomst wordt door privacyverdedigers weer heftig aangevallen, zo meldt het Duits blad der Spiegel.

De overeenkomst zou de rechtszekerheid van Europese bedrijven aangaande het dataverkeer in Amerika moeten waarborgen ( en omgekeerd). De overeenkomst zou elk jaar worden beoordeeld. De EU zou nu voor het eerst gedetailleerde en schriftelijke informatie van de Amerikanen hebben gekregen over de regels waaraan de geheime diensten en wetshandhavers zich hebben te houden. We hebben het dan over EU-burgers en Amerikanen. Wie zich benadeeld acht, kan klagen bij een ombudsman die onafhankelijk zou zijn. De EU-landen moeten de regeling nog goedkeuren. Ook het Europees parlement moet zich nog uitspreken.
Het Europese gerechtshof had in oktober de overeenkomst afgeschoten. Safe Harbour bestond sedert 2000. De Amerikanen hadden er geen problemen mee gegevens van EU-ingezetenen te verzamelen en daarmee toonde de VS zich geen veilige haven (vluchthaven), aldus het hof.

Privacyactivist Max Schrems sprak op Twitter over bullshitbingo. De Duitse europarlementariër Jan Philipp Albrecht stelt dat de Europese commissie, die de onderhandelingen heeft gevoerd, louter op basis van verklaringen van Amerika die situatie anders beoordeelt dan in oktober vorig jaar. Hij vindt het akkoord een grap. Het ziet er naar uit dat de EU zich weer eens een oor laten aannaaien door de Amerikanen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.