Apple en FBI in gevecht over versleuteling

FBI-baas James Comey

FBI-baas James Comey: een luie rechercheur… (foto: Getty)

Het Amerikaanse elektronicabedrijf Apple zegt dat hij niet kan voldoen aan de eis om tekstberichten tussen twee Apple-telefoons te leveren vanwege de versleuteling van het gebruikte iMessage-prog. Apple kreeg een gerechtelijk bevel de tekstberichten te overhandigen in het kader van een onderzoek van de FBI. Het was voor het eerst dat Apple in de slag ging met justitie over het leveren van gegevens.
Dat gevecht tussen de Amerikaanse regering en de techreuzen over het leveren van (telecom)gegevens en versleuteling is al een tijd aan de gang, een nasleep van de onthullingen van Edward Snowden over de grenzenloze nieuwsgierigheid van de Amerikaanse geheime en minder geheime dienst NSA. De Amerikaanse federale recherche FBI lijkt die strijd aan te voeren. Keer op keer bepleiten FBI-hotemetoten dat versleuteling de strijd tegen de misdaad bemoeilijkt en de veiligheid van de Amerikaanse burgers in de waagschaal stelt. Daarbij worden terroristen en pedofielen vaak in een adem genoemd. Platte, populistische onzin natuurlijk, maar bij een deel van het Amerikaanse publiek zal dat nonsensargument zeker aanslaan.
Het vorig jaar bij de introductie van het nieuwe besturingssysteem iOS 8, met standaard versleuteling, maakte FBI-baas James Comey zich daar druk over. Hij vond dat de opsporingsbeambten met een gerechtelijke bevel toegang tot kasten maar ook telefoons zouden moeten krijgen. Hij kon er met zijn verstand niet bij dat iemand een kast op de markt brengt die niet te openen is. Ook Google, die net als Apple mikt op versleuteling (zonder achterdeurtjes), kreeg een veeg uit de pan. Gelukkig hebben Apple en Google zich niks aangetrokken van het gefoeter van die luie rechercheur en hun zorgen gezamenlijk geuit tegenover president Obama. Sedert eind vorig jaar zijn met het verschijnen van Mac OS Yosemite zijn ook de harde schijven van Apple-computers geheel te versleutelen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.