Declaratiegegevens herleidbaar tot patiënt volgens NZa

EPD

Veel artsen zijn nooit voorstander geweest van een elektronisch patiëntendossier juist vanwege die kwetsbaarheid

De Nederlandse Zorgautoriteit wil de declaratiegegevens die zij onder haar hoede heeft niet openbaar maken en verweert zich vandaag tegenover de bestuursrechter. Reden is dat er in theorie individuele patiëntgegevens uit de declaratiegegevens gehaald kunnen worden.

Het verweer van de NZa is opmerkelijk, omdat de minister vorig jaar in antwoord op Kamervragen heeft benadrukt dat de patiëntgegevens veilig zijn in het DBC-Informatiesysteem. “De anonimisering is zo ingericht dat deze onomkeerbaar is en daarmee dus niet meer herleidbaar tot individueel identificeerbare personen’, aldus de minister.
De Open State Foundation, die zegt op te komen voor digitale transparantie, voert een rechtszaak tegen de overheid, omdat het de declaraties van ziekenhuizen wil inzien. Die zijn opgeslagen in DBC-Informatiesysteem en dat valt onder de Nederlandse Zorgautoriteit. De Open State Foundation deed een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (wob) om de declaraties te mogen inzien. Die wilde de NZa niet geven, dus de autoriteit ging in beroep tegen openbaring van de documenten. Op 27 augustus troffen de partijen elkaar bij de Amsterdamse bestuursrechter. Binnen zes weken doet de rechter uitspraak in deze zaak.
De Open State Foundation is een non-profitorganisatie die is opgericht door oud-GroenLinks Tweedekamerlid Arjan El-Fassed. De organisatie wil openheid omdat er grote verschillen zijn in de tarieven. Prijsvergelijkingsstek Zorgkiezer ontdekte bijvoorbeeld dat een poliklinische behandeling bij benauwdheidsklachten in Boxmeer € 201,46 kost, terwijl de VGZ-verzekerde € 604 betaalt in het Wilhelmina-ziekenhuis. De factuur volgt vaak pas maanden na de behandeling.

Bron: Medisch contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.