Met kinderspeeltje is de garagedeur zo open

IM-ME om afstandsbedieners garagedeuren te kraken

De ‘kwebbeldoos’

Zoals veel elektronische apparaten dienen afstands-bedieners het gemak (de gemakzucht). Al vaker is aangetoond dat zo’n zender/ontvang-ersysteem is te kraken. Nu laat de Amerikaan Samy Kamkar zien dat afbestandsbedieners met een vaste code met behulp van een omgebouwde ‘kwebbeldoos’ voor kinderen (Radica IM-ME van Mattel) in minuten en soms zelfs seconden is te kraken. Het gaat om deuropeners Nortek / Linear / Multi-Code (voorbeeld) den NSCD/North Shore Commercial Door (voorbeeld) en oudere systemen van Chamberlain, Liftmaste, Stanley, Delta-3, Moore-O-Matic. Voor een deel zijn die systemen ook in Nederland te koop.
Kamkar gebruikte de kwebbeldoos, die overigens niet meer wordt verkocht, omdat dat apparaatje in staat is een breed spectrum aan frekwenties te verzenden en ontvangen. Het kraken van autosloten of garage-openers gebeurt meestal met ‘codevangers’. De boef onderschept de code als de eigenaar zijn afstandsbediening gebruikt. Met zijn OpenSesame-systeem wordt de code gebroken met brute rekenkracht: je probeert gewoon alle beschikbare combinaties. Dan hoef je dus niet meer te wachten op een druk op de knop door de bezitter van de afstandsbediening. Met een extra antenne, het vrij verkrijgbaar component GoodFET (een ‘bus’) om zijn kwebbeldoos te herprogrammeren met zijn eigen codekraakprogramma kan IM-ME veranderd worden in een deuropener die in minuten en soms zelfs seconden een garagedeur met een vaste code kan openen. Kamkar heeft zijn IM-ME zo aangepast dat die zijn codereeksen op vier verschillende frekwenties kan uitproberen.
Hij ondervond dat zijn eigen garagedeur met zijn IM-ME simpel was te openen. Hij kon het merk niet achterhalen, omdat de opener ingebouwd was. Volgens de e-kraker zijn systemen met veranderende codes veilig. Ook systemen met security+ en security2+ zouden veilig zijn. Dat zijn Amerikaanse normen. In de gauwigheid kon ik geen Nederlandse of Europese normen dienaangaande vinden.
Dat zou allemaal niet te doen zijn met een systeem met een veranderende code. Hij werkt echter al aan een systeem dat afstandbedieners kraakt met een veranderende code.  Als hem dat lukt, dan zouden er geen veilige openersystemen meer zijn, is zijn verhaal.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.