De Amerikaanse federale recherche FBI heeft een kleine luchtvloot laagvliegende vliegtuigen verspreid over het land om de boel in de gaten te houden. Die zijn uitgerust met camera’s, maar soms ook met systemen om mobiele telefonie te onderscheppen. De connectie met de FBI wordt gluiperig verdoezeld, door te doen of ze eigendom zijn van particuliere bedrijven, zo meldt het Amerikaanse persbureau Associated Press. De operaties worden meestal uitgevoerd zonder dat daar rechtelijke goedkeuring voor verkregen is. Met de komst van de (mini)droons wordt het bespioneren van de maatschappij vanuit de lucht een fluitje van een cent. De bewakingscamera’s zijn al weer bijna ouderwets: vanuit de lucht zie je veel meer en je bent niet plaatsgebonden. Mij benieuwen hoe lang het duurt voor de Nederlandse politie met die speeltjes aan de gang gaan.
De immer voortschrijdende technologische mogelijkheden vormen een steeds grotere bedreiging voor de persoonlijke levenssfeer van burgers, niet in de laatste plaats door de achteloosheid, om niet te zeggen onnozelheid, van die burgers zelf. De spionagevliegtuigen gericht op de eigen bevolking in de VS zijn ondergebracht bij nepbedrijven met namen als FVX Reseacrh, KQM AViation en PXW Services. Officiële rapporten over de ‘nieuwe manier’ van patrouilleren zijn heftig gecensureerd. Volgens de FBI is het programma niet geheim, maar specifieke missies en mogelijkheden worden, zacht gezegd, niet aan de grote klok gehangen. Met de vliegtuigen zou ook niet op grote schaal communicatie zijn te onderscheppen, stellen de federale rechercheurs. Het Amerikaanse persbureau zou er achter gekomen zijn dat de FBI over ten minste 50 vliegtuigen beschikt. Een federaal document uit 2010 heeft het over ten minste 115 vliegtuigen, waaronder 90 Cesna’s. Volgens de FBI gebeurt er niets illegaals.
In de afgelopen twee weken traceerde AP de FBI-vliegtuigen in meer dan 100 vluchten boven ten minste 11 staten plus Washington DC, het meest met een Cessna 182T Skylane. Het gaat dan om steden als Houston, Phoenix, Seattle, Chicago, Boston en Minneapolis en om zuidelijk Californië.
De FBI had AP gevraagd de namen van de nepbedrijven niet bekend te maken, met als argument dat de belastingbetaler dan duurder uit zou komen (er moesten dan nieuwe nepbedrijven worden opgezet). Het opzetten van die fictieve bedrijven zou door de autoriteiten zijn goedgekeurd. Amerika begint steeds meer de trekken van een 1984-maatschappij te krijgen, met bijbehorende drogredeneringen.
Bron: ABC News