Windows kwetsbaarste besturingssysteem

Kwetsbaarheid computers in 2014

De gecorrigeerde lijst van kwetsbaarheden en hun ernst

Je gelooft het niet, maar volgens een rapport van het bedrijf  GFI Software was Windows vorig jaar veel minder kwetsbaar voor aanvallen dan Mac OS X, Linux en het besturingssysteem iOS (ook Apple). Het is ook niet waar. GRI Softeware past in zijn rapport een opzichtige truc toe, waardoor Windows beter afsnijdt dan zijn concurrenten. Het bedrijf baseert zich daarbij op gegevens van de Amerikaanse overheid die opgeslagen worden in de kwetsbaarheidsdatabank NVD.
Uit die gegevens zou blijken dat Mac OS X en iOS te boek staan met 147 en 127 kwetsbaarheden, met kort daarachter Linux, het open besturingssysteem, met 119 kwetsbaarheden. Microsoft zit met diverse versies van zijn Windows-besturingssysteem op rond 36 ‘lekken’.  Het verhaal wordt echter totaal anders als, net zoals bij Mac OS, Linus en iOS, alle versies bij elkaar worden genomen.  Dan komt Microsoft uit op 172, waarvan tweederde in de hoogste gevarenklasse. De serverversies komen dan samen uit op 76 kwetsbaarheden, waarvan ook weer rond tweederde in de hoogste categorie zitten. Die percentages zijn bij Mac en Linux een stuk lager.
Opmerkelijk is ook dat XP niet vermeld wordt, terwijl nog zo’n kleine 20% van de computergebruikers daarmee zou werken. Microsoft onderhoudt dat systeem helemaal niet meer sedert april vorig jaar. Volgens de databank zou XP 30 kwetsbaarheden vertonen, waarvan 20 ernstige. Als XP wordt meegenomen, komt Windows dus op 202 ‘lekken’ uit, waarvan tweederde in de hoogste categorie valt. De vraag doet zich voor hoe onafhankelijk GRI Software is. Dit soort berichtgeving lijkt op pure misleiding.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.