In Europa zijn de bronnen van journalisten beschermd, maar in de praktijk gaat dat nogal eens mis, niet in de laatste plaats door toedoen van de overheid. Om bronnen echte bescherming te kunnen bieden hebben vier Franstalige kranten, waaronder Le Monde, veilige webstek opgezet: Source sûre (veilige bron).
De kranten stellen dat iedereen die iets te melden of te tonen heeft, dat veilig op deze nieuwe klokkenluidersstek kan doen. De klokkenluider kan kiezen voor welk medium de documenten (of wat dan ook) bestemd zijn. Uiteindelijk beslissen de kranten zelf of ze er iets mee doen. De opgestuurde gegevens worden ontdaan van de metagegevens als IP-adressen en versleuteld en zijn alleen leesbaar voor de beoogde ontvanger. Vervolgens worden ze op een aparte server opgeslagen. Ik dacht dat iets soortgelijks al in Nederland speelde. Volgens mij is dat niet echt een groot succes.
Om elk spoor van de zender te verwijderen, maakt de journalist die er mee aan de slag gaat gebruik van Tor-trucs en het Linux-besturingssysteem Tails. Alleen hij/zij kan de boel ontcijferen. De documenten zouden ook lastig te onderscheppen zijn. De journalist in kwestie kan zelf met geen mogelijkheid achter de bron komen, is het verhaal. Die is achter een code van 16 cijfers verborgen, voor het geval de klokkenluider nogmaals in contact met de redactie wil komen. Andere, Franstalige, kranten worden uitgenodigd aan de veilige stek mee te doen.
Bron: Le Monde