Het grote aftappen in Nederland begint

Hennis en Plasterk

Welkom in de wondere wereld van het afluisteren…

De regering Rutte mag van de Kamer verdergaan met haar plan om de inlichtingendiensten AIVD en MIVD ruwe communicatiegegevens van burgers via de kabel te laten onderscheppen. Nu mogen die diensten dat nog niet, maar het kabinet vindt het hard nodig om dit wettelijk mogelijk te maken.

Het gaat om internet maar ook om het mobiele telefoonverkeer, dat via masten op de kabel terechtkomt. Het gaat daarbij om de zogeheten metagegevens zoals telefoonnummers, namen abonnee’s, tijd en duur van het gesprek. Doel van de extra bevoegdheden is om dreigingen van terrorisme of zware misdaden beter en sneller in kaart te brengen. De onderschepping geeft alleen inzicht in bijvoorbeeld de nummers die met elkaar in contact staan. De inhoud van de communicatie is dan nog niet getapt. 

De meeste fracties in de Kamer zijn bezorgd over de mogelijke aantasting van de privacy en willen zeker weten of er voldoende waarborgen zijn om dit te voorkomen, maar niet zo bezorgd dat ze de bewindslieden een ‘nee’ laten horen. Minister Plasterk verzekerde de Kamer dat het toezicht  wordt versterkt. Hij hoopt dat het voorstel, dat hij indient met defensieminister Hennis, in april voor advies naar de Raad van State kan. Daarna zal de Kamer zich over het wetsvoorstel buigen. Welkom in de wereld van de NSA. Overigens is Nederland een land met een van de hoogste aftapdichtheden ter wereld.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.