Gezichtsherkenning wordt volwassen

Gezichtsherkenning

DeepFace van Facebook is al bijna net zo goed als mensen in gezichtsherkenning…

Het zat er natuurlijk aan te komen. Over gezichtsherkenning is enige tijd wat achteloos of schamper gedaan, maar daar lijkt steeds minder reden toe. Helemaal perfect is het nog niet, wordt het misschien wel nooit, maar in een afgesloten gebied zoals Facebook begint de score toch aardig op te lopen. Daar staat zo’n beetje de grootste collectie van foto’s ter (web)wereld. Het DeepFace-systeem van dit sociale medium/leutermedium schijnt nu net zo effectief te zijn als mensen in het herkennen van gezichten. Facebook  zegt dan maar meteen dat het niet de bedoeling van het bedrijf is zich verder in de levens van de meer dan een miljard Facebookgebruikers te mengen, maar juist om de privacy van de gebruikers te beschermen. Pas op als de vos de passie preekt. 
DeepFace haalt je gezicht uit een of meerdere van de 400 miljoen foto’s die elke dag  (!) op Facebook gezet worden. “Je krijgt dan van Facebook een seintje dat iemand een foto met jouw gezicht heeft geplaatst”, zegt Yann LeCun die zich bezighoudt met onderzoek naar kunstmatige intelligentie voor Facebook. “Je kunt dan kiezen op je gezicht te laten vervagen.” Veel mensen zijn echter bang dat ze hoe dan ook via gezichtsherkenning zijn op te sporen, vooral op foto’s van anderen.
DeepFace is, uiteraard, niet het enige systeem. De Amerikaanse overheid heeft al heel wat geld in onderzoek gestoken en ook bedrijven zijn er mee bezig, zoals Google. “De geest is uit de fles”, zegt Brian Mennecke van de universiteit van Iowa. “Er is geen terug meer.”
Gezichten ontdekken is makkelijk voor een computer, het herkennen een stuk lastiger. Het beweegt namelijk en je haar varieert van foto tot foto. Mensen hebben daar niet zo veel problemen mee, computers wel, maar ze leren snel bij. Een ijkpunt voor herkenningssystemen is ze twee foto’s uit de databank voor Amerikaanse beroemdheden (LFW) als dezelfde personen kunnen herkennen. Mensen doen dat in 98% van de gevallen goed. DeepFace komt er met 97,25% dicht bij, 27 procentpunten beter dan andere systemen.
“Er is al een stevige handel in persoonsgegevens en nu zal daar de gezichtsherkenning bijkomen”, stelt Mennecke. “Wat mensen bang maakt is dat je je er niet aan kunt onttrekken.”
Bedrijven zullen de techniek gebruiken, maar angstiger is natuurlijk, zeker in Amerika, wat de overheid gaat doen. “Ik ben 100% voor Edward Snowden”, zegt Erik Learned-Miller, een informaticus van de universiteit van Massachusetts. “We zullen waakzaam moeten zijn.” Die opmerking is grappig, want Learned-Miller werkt zelf mee aan een gezichtsherkenningsproject van de overheid met de omineuze naam Janus.

Bron: Science

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.