Internet-der-dingen maakt maatschappij kwetsbaar

ConnectedDrive van BMW

Ook auto’s worden opgenomen in het internet-der-dingen

Nadat er in de tuin van het Witte Huis een onbemand Phantom-vliegtuigje van DJI was geland (neergestort?), kondigde de fabrikant meteen aan de programmatuur van de droon zo aan te passen dat die niet meer boven het centrum van Washington zou kunnen vliegen. Ik weet niet precies hoe die verbodszone in de ‘hersens’ van de droon werd aangepast (automatisch?), maar hier lijkt het of de drooneigenaar niks meer over zijn droon te vertellen heeft. BMW heeft een probleem met de deuren en roept klanten op de programmatuur bij te werken via ConnectedDrive, de eigen internetverbinding van de auto. Het gaat om zo’n 2,2 miljoen auto’s, BMW’s, maar ook Mini’s en Rolls-Royces. Met de opkomst van het internet-der-dingen wordt het eigendom van de dingen die aan internet hangen steeds vager zo lijkt het, maar belangrijker is dat door die ontwikkelingen de maatschappij steeds kwetsbaarder, want verbondener, wordt.

Internet is allang geen netwerk van computers meer. Mobiele telefoons, maar ook steeds vaker andere apparatuur zoals ‘slimme’ thermostaten en ook auto’s hangen aan het wereldwijde web. Het is niet voor niks dat Microsoft-baas Eric Schmidt in Davos het einde van internet voorzag, het internet dat we kennen, het netwerk van computers. Internet wordt onzichtbaar en de genoemde voorvallen lichten al wat tipjes van de sluier op hoe de toekomst er uit gaat zien. BMW, zoals gezegd, heeft zijn ConnectDrive, waarmee de auto aan het wereldwijde web is opgehangen en andere automerken hebben allemaal iets soortgelijks. Een auto zonder webverbinding is tegenwoordig al bijna niet denkbaar meer. Je zou je kunnen voorstellen dat auto’s via die weg ook kunnen worden overgenomen, net als computers nu al overkomt. De Amerikaanse senator Ed Markey heeft over dit thema onlangs een waarschuwing uitgestuurd.
We hebben het dan uiteraard niet alleen over het eigenaarschap, maar ook over kwetsbaarheid. Het is al vaker opgemerkt dat hoe meer elektronische systemen je aan netwerken hangt hoe kwestbaarder de samenleving wordt. Die maakt zich ook steeds afhankelijker van die systemen. Als het telefoonverkeer van een mobiele aanbieder even wegvalt zadelt dat honderdduizenden, zo niet miljoenen op met blinde paniek. Mijn God, ik kan niet meer communiceren… Dat is klein bier voor wat ons te wachten staat. Thermostaten, auto’s en hele elektriciteitscentrales aan netwerken hangen maakt een maatschappij kwetsbaar. We hoeven maar te kijken naar de computers bij ProRail die het een paar dagen geleden lieten afweten en de chaos op het spoornet die daarvan het gevolg was… Het internet-der-dingen, we zouden er toch iets beter naar moeten kijken, denk ik dan.

Bronnen: the Guardian, Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.