Europees Parlement wil dat Google zich opsplitst

GoogleHet Europees Parlement is er voor dat de webreus Google zich opsplitst in kleinere onderdelen. De uitspraak van het EP is geen opdracht, maar een advies aan de Europese Commissie, maar die kan een wens van het parlement niet zo maar naast zich neerleggen. Amerikaanse volksvertegenwoordigers zijn bezorgd, maar de vier ondertekenaars van een brief aan EP-voorzitter Martin Schulz blijken geld van Google gekregen te hebben voor hun campagnes.

Het voorstel werd met grote meerderheid aangenomen (384 tegen 174 bij 56 onthoudingen. Het EP vindt dat de zoekresultaten objectief en transparant moeten zijn. Het voorstel was ingediende door de Spaanse afgevaardigde Ramon Tremosa en de Duitse vertegenwoordiger Andreas Schwab. Strikt genomen ging het in het voorstel niet over Google, maar de overmacht van dat bedrijf is onmiskenbaar. Google heeft wat appeltjes te schillen met de EU. Het gaat dan om belastingontduiking, misbruik van de marktpositie en het gebrek aan bescherming van de privésfeer. Hoewel de EP-uitspraak een advies aan de EC is, zijn de Amerikanen bezorgd. Daar wordt zelfs gesproken van discriminatie. In een brief aan de EP-voorzitter Martin Schulz schreef de commissie financiën van het Amerikaanse Congres dat zij gealarmeerd is door de voorstellen die zich zouden richten op Amerikaanse bedrijven, die de markt bemoeilijken en innovatie verhinderen. De vier ondertekenaars hebben geld gekregen van Google voor hun campagnes zo blijkt uit webstek Opensecrets.org. Voor drie van de vier betaalde Google alles bij elkaar zo’n 76 800 dollar (zo’n € 60 000). De vierde, Bob Goodlatte, ontving 31 000 dollar (rond € 25 000), stelt der Spiegel. Ik zie daar maar 21 000 dollar voor Goodlatte. Die brief stinkt.

Tremosa: “We zijn niet tegen Google of welke Amerikaanse onderneming dan ook. Wij zijn tegen monopolies.” Duitsland schijnt plannen te hebben het mededingingsrecht binnen de EU aan te passen zodat dominante partijen op bepaalde markten kunnen worden aangepakt.  Dat kan nog wel een tijdje duren, de trage EU-procedures kennende. Nu al gaan er geluiden op in het EP dat we voorzichtig moeten zijn met het aanpakken van internet en internetbedrijven.

Bron: der Spiegel (bijgewerkt 28 november)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.