Internet-der-dingen is zo handig… (toch?)

Internet-der-dingen

De koelkast bestelt melk bij Appie…

Het ziet er allemaal zo vrolijk uit, dat mooie kastje met beeldscherm aan je muur die je hele binnenklimaat in de gaten houdt. Vette kans is dat dat kastje onderdeel uitmaakt van het internet-der-dingen, internet waarbij niet mensen verbonden zijn of mensen met webkonterfeitsels als webwinkels, -stekken, -zoekmachines, maar machines met machines. Elektriciteitsmaatschappijen willen je graag aan de slimme meters. Ja hoor, internet-der-dingen. Het zal niet bij de slimme thermostaten stoppen. Koelkasten, cv’s, hele huizen, ze zullen aan elkaar geknoopt worden via internet. Zo handig.

Internet-der-dingen kan niet zonder sensoren. Sensoren die meten. Zonder sensoren zijn koelkasten ‘dom’, huizen ook. Al die meetgegevens moeten ook ergens worden opgeslagen en verwerkt om er eventueel wat mee te doen. In de wolken er mee. Het is zo handig, maar het begint er op te lijken dat we met al dat handige de greep op ons leven verliezen, al krijgen we van bedrijven vaak te horen dat het tegenovergestelde het geval. Het is zo handig sensoren in het wegdek aan te brengen om ijzel te traceren en strooiwagens de weg op te sturen. Zoiets. Op den duur komt daar geen mens meer aan te pas, want dan rijden die strooiwagens geheel zelfstandig. De sensoren op het wegdek zouden ook verbonden kunnen worden met het besturingssysteem van je auto: langzamer rijden en als de bestuurder het niet doet, doet het besturingssysteem van de auto het voor je. Handig, wie kan daar nu tegen zijn? Zeker, maar dat daardoor de greep op je leven steviger wordt is natuurlijk een fabeltje.

Handig dat, als je nog bij vrienden bent, je thuis de temperatuur vast wat kunt opporren, zodat het warm is als je thuis komt. Zo handig, maar die hogere temperatuur draait voor een deel voor niks. Het zal allemaal niet van vandaag op morgen, maar stil en sluipend gebeuren, gestimuleerd door die blije monteurs die zo’n mooi kastje bij jou thuis komen installeren met je slimme thermostaat. Al die appjes die je idee geven dat je je je leven in een vastere greep neemt. Onzin. Zou er wel eens iemand stilstaan bij al die gegevens die het internet-der-dingen genereert en zal gaan genereren? Meneer Opstelten zeker niet. Die snapt zo weinig van de digitale techniek dat hij allerlei niet instellingen Engelse namen geeft en verder veiligheid veel belangrijker vindt dat privacy. Van wie zijn al die gegevens en wie beheert die? Wat zeggen ze over jou? Veel. Ik zou maar eens beginnen met nadenken en dat zeker niet aan fosseiel Opstelten overlaten. Zo handig, nadenken.

Inspiratiebron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.