Apple in de fout met nieuwe Mac OS-versie

Yosemite van AppleApple is duur in alles, maar heeft een vriendelijk gebaar gemaakt, zo leek het. De nieuwe versie van het besturingssysteem, Yosemite gedoopt, is gratis. Daarmee is de uitwisseling met allerlei ander Apple-tuig een fluitje van een cent. Met de privacy heeft Apple het niet zo nauw genomen, want tot hun grote ergernis ontdekten allerlei mensen dat niet alleen zoektermen die je gebruikt in Spotlight worden doorgestuurd naar Apple, maar ook allerlei bestanden worden, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor gegeven heeft, geparkeerd in de wolk van Apple. Technisch gezien misschien wel handig, maar verder totaal onaanvaardbaar. Uiteraard moet je hiervoor wel een iCloud-aansluiting hebben.

Nadat de Amerikaanse in Berlijn residerende beveiligingsdeskundige Jeffrey Paul zijn MacBook had bijgewerkt naar de nieuwste Max OS-versie, ontdekte hij dat verschillende bestanden in de wolk van Apple terechtgekomen waren, terwijl hij dacht dat hij die netjes op zijn versleutelde harde schijf had opgeslagen. “Onaanvaardbaar. Ze hebben bestanden zonder mijn toestemming op hun servers laten plaatsen.” Ook anderen troffen, zonder dat ze daar toestemming of opdracht voor hadden gegeven bestanden in iCloud aan. Het ooit heldere onderscheid tussen de apparatuur en de wolkdiensten is aan het verdwijnen, waarschuwen deskundigen.
Niet alleen Apple gaat over de schreef. Andere techbedrijven als Microsoft en Google verlaten zich in toenemende mate op goedkope en gemakkelijke toegankelijke opslagcapaciteit voor hun steeds uitbreidende dienstenpakket. Paul is niet zozeer beducht voor de bedrijven, maar wel voor diensten als de NSA die gegevens verzamelen via wolkdiensten als die van Apple. Het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde in juli dat mobiele telefoons goed beschermd moeten zijn tegen al te grote politionele nieuwsgierigheid, maar de zaken zijn minder helder als het over wolkdiensten als iCloud gaat.

Apple reageerde niet op vragen, maar er is wel een document hoe de automatische opslag werkt. Het hachelijke punt is dat normaal gesproken bestanden die met veelgebruikte toepassingen worden gemaakt, worden opgeslagen in iCloud op het moment dat ze worden aangemaakt. Als de gebruiker het bestand een naam geeft en een plaats kiest om het op te slaan, wordt het bestand verwijderd van iCloud, is het idee (tenzij hij/zij dat daar opslaat). Veel mensen gebruiken die toepassingen zonder ze onmiddellijk een naam te geven of een opslaglocatie te kiezen. Paul kan zich geen waarschuwing herinneren dat de bestanden op die manier werden opgeslagen. Die automatische opslagfunctie schijnt er overigens al geweest te zijn voor de introductie van Yosemite. Het document van Apple over dit thema dateert van 16 december vorig jaar en de functie zou zelfs al eerder kunnen zijn geïntroduceerd zonder dat iemand zich daar van bewust was (behalve bij Apple, natuurlijk).

Bron: the Guardian, Washington Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.