Nieuwe OS X-versie laat Apple meeloeren

Yosemite van AppleHet is natuurlijk heel apart dat al die Amerikaanse techbedrijven die waarschuwen voor overheidsgespioneer daar zelf wel pap van lusten. Google is natuurlijk een berucht voorbeeld, maar ook dat hippe Apple kan er wat van. Yosemite, de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple (OS 10.10), verstuurt de zoektermen die je in het zoeksysteem Spotlight intikt direct naar Apple. Gelukkig is die mogelijkheid wel uit te schakelen.

Apple zegt in zijn beschrijving dat dat gebeurt om zoekresultaten van iTunes, App Store en het web te kunnen tonen. Als de gebruiker in de systeemvoorkeuren bij “Beveiliging” “Locatievoorzieningen” heeft bejaad, wordt de locatie van computer naar Apple doorgebriefd, om de zoekresultaten ‘relevanter’ voor de gebruiker te maken. De zoekresultaten worden ook gedeeld met Bing, de zoekmachine van Microsoft. Volgens Runa Sandvik van de Amerikaanse Freedom of the Press Foundation zou Apple niet de privéresultaten van de zoekopdracht verzamelen en Bing alleen maar de zoektermen, maar het gluiperige is dat die doorbriefmogelijkheid standaard aan staat. Dat maakt deze zaak zo kwalijk. “Ik denk niet dat veel mensen het goed zouden vinden als ze wisten dat de locatie van hun computer en de zoektermen zouden worden doorgegeven”, zegt Sandvik.
Gelukkig is er nog wel de mogelijkheid dat meeloeren van Apple en Bing uit te zetten. Daartoe moet je in de systeemvoorkeuren bij “Spotlight” de vakjes bij “Spotlight-suggesties”, “Bladwijzers & Geschiedenis” en “Bing”  afvinken. In Safari moet je die Spotlight-suggesties in de voorkeuren uitschakelen. Ook Safari wil je die zaken standaard laten delen met Apple.  Voor de wat luiere types onder ons heeft ene Landon Fuller het script Fix-MacOSX geschreven dat dat voor je doet. Sandvik vindt het allemaal erg vreemd. “Aan de ene kant werkt Apple aan de versleuteling van iOS, maar dan doen ze zoiets als dit.” Apple had bij het uitkomen van het artikel nog niet gereageerd.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.