De gretige apps

Driekwart van de apps maken gebruik van minstens een telefoonfunctie

Driekwart van de apps maken gebruik van minstens een telefoonfunctie (grafiek: Statista).

Volgens de gezamenlijke privacywaakhonden, verenigd in het Global Privacy Enforcement Network (GPEN), waarvan ook het Nederlandse CBP lid is, maakt het overgrote deel  (85%) van de mobiele toepassingen niet duidelijk welke persoonsgegevens ze van de telefoon gebruiken en willen die zich maar al te gretig van de functies van de telefoon meester maken. De waakhonden denken er over gerechtelijke stappen te gaan ondernemen tegen de ontwikkelaars van die toepassingen, zo meldt het Duitse blad der Spiegel.

Het GPEN onderzocht 1200 toepassingen (tegenwoordig vaak apps genoemd) voor zowel Android- als Apple-telefoons, gratis en betaald. Uitkomst: bijna alle toepassingen maakt gebruik van de gebruikersgegevens. Driekwart maakt gebruik van tenminste een functie, zoals de camera, het telefoonboek of de gps-positie van de gebruiker. Meer dan de helft van de toepassingen (59%) meldt daar niks over of maakt het de gebruiker lastig daar informatie over te krijgen, bijvoorbeeld door de bijbehorende tekst in een onleesbare lettertje aan te leveren of door de informatie te verbergen in lappen tekst.

Het GPEN wil de ontwikkelaars confronteren met de uitkomsten van zijn onderzoek. In sommige gevallen zal de het GPEN, waarschijnlijk via de leden, een gang naar de rechter maken. Het CBP is op bescheiden schaal bezig met de materie. Of het College ook boetes gaat uitdelen is niet bekend.

Bron: der Spiegel, ( Infografiek van Statista)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.