Turkije krijgt steviger greep op het web.

Turkse twitterblokkadeDe Turkse regering heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee het mogelijk wordt te registreren wat gebruikers op internet doen. Het voorstel is onderdeel van een groter wetsvoorstel en geeft de Turkse telecomraad TIB het recht die gegevens te verzamelen. Tot nu toe worden die gegevens bewaard door de dienstverleners en kon de TIB die alleen in bepaalde gevallen opvragen. Inmiddels heeft president Erdogan het wetsvoorstel ondertekend. Er schijnt haast bij te zijn.

Volgens het dagblad “Hürriyet” zou de TIB volgens het voorstel ook de toegang tot internet blokkeren, ook zonder voorafgaande toestemming van de rechter. Zo’n blokkade zou gerechtvaardigd om de nationale veiligheid te beschermen. Als de TIB tot zo’n blokkade beslist, hebben de dienstverleners vier uur de tijd om een webstek uit de lucht te nemen of volgens de TIB schadelijke inhoud te verwijderen. Volgens Reuter zou het parlement hebben ingestemd met het voorstel. Nu moet dat nog door president Recep Tayyip Erdogan, jarenlang premier, ondertekend worden.
Wetgeving met betrekking tot internet is voor het laatst in februari aangescherpt. Sedertdien moeten dienstverleners gebruikersgegevens twee jaar bewaren en op verzoek aan de autoriteiten overhandigen. De Turkse regering heeft dit voorjaar wekenlang Twitter en YouTube geblokkeerd. Die blokkade werd uiteindelijk door het Turkse hooggerechtshof opgeheven.

Bron: der Spiegel en der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.