De wolk van Apple in beroering om naaktfoto’s

iCloudIk heb me altijd afgevraagd waarom mensen, in een tijd dat geheugenopslag steeds goedkoper wordt, hun gegevens in een wolk opslaan. Ik moet zeggen dat ik ook niet helemaal wolkvrij ben (Picasa), maar geef er nog steeds de voorkeur aan gegevens die ik wil opslaan op externe hardeschijven te zetten die ik onder handbereik heb. Onlangs zou de wolk van Apple (iCloud) gekraakt zijn en er zouden naaktfoto’s van (mij onbekende) bekende sterren zijn vrijgegeven, maar of dat echt zo is (dat kraken van de wolk), is nog maar de vraag. Het schijnt dat Apple de zaak in onderzoek heeft.
Je kunt iCloud gebruiken voor het opslaan van gegevens, maar ook voor het onbruikbaar maken van gestolen of verloren Apple-apparaten: het verstenen. Een stel Australiërs had door hoe dat gedaan kon worden en versteenden (van ‘brick’) Apple-toestellen om zo losgeld te kunnen vragen om het apparaat te ontstenen. Dat was ergens in mei. Dat dat kon had te maken met het probleem dat er geen limiet zat aan het aantal keren dat je je wachtwoord kon invullen, zo schijnt het. Jay Abbott van Engelse beveiligingsbedrijf Avanced Security Consulting denkt dat niet iCloud zelf gekraakt is, maar mogelijk wel de apparaten van de slachtoffers of de gebruikersprofielen. “Een directe kraak van iCloud zou veel meer hebben opgeleverd aan gegevens en geld voor de kraker.”
Stefano Ortolani van het Kapersky Lab in Londen vindt dat we eens beter moeten nadenken wat we doen voor we gegevens overdragen aan een derde. “Daardoor verlies je controle.” Hij zegt dat je je ook bewust moet zijn van automatische synchronisatie (met de webwolk) van toepassingen, zodra er een wifi-verbinding is. “Dat soort automatische dingen uitschakelen is al een aardig begin.”

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.