Volg het spoor van je gegevens op het web met XRay

Roxana Geambasu

Roxana Geambasu

Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Columbia-universiteit onder leiding van Roxana Geambasu, heeft een programma gemaakt,  XRay gedoopt, dat je sporen op het web probeert terug te vinden, als je je onledig houdt met webwinkels, je elektronische briefwisseling via Gmail laat verlopen of je vertoont op Facebook, YouTube en ga zo nog maar een tijdje door. Het programma, nog in de prototypefase, zal morgen worden gepresenteerd op het Usenix-beveiligingssymposium in San Diego.


XRay probeert uit te vissen welke verbanden webdiensten aanleggen om mensen persoonlijke aanbiedingen te kunnen doen. De onderzoekers acteerden een tijdje als gebruikers en noteerden wat de gevolgen waren van het gebruik van bepaalde termen in e-berichten of van ander webgeddrag. Gmail-berichten waarin sprake was van zwangerschap resulteerden in advertenties voor babybenodigdheden. Werd er over depressie gesproken en droefheid dan kwamen er reclame langs van allerlei geestelijke hulpverleners enz. De onderzoekers zeggen niet dat dit soort reclame onzin is, maar zeggen de gang van zaken transparant te willen maken. “Een groeiend aantal mensen wil begrijpen wat de risico’s datamassa’s zijn en ontwikkelen middelen om te kunnen achterhalen wat er met hun gegevens gebeurt”, zegt mede-onderzoeker Augustin Chaintreau.
Hoewel XRay nog een prototype is, zouden de prestaties van het programma nu al indrukwekkend zijn. De onderzoekers willen de zaak verder ontwikkelen om met een jaar een volwaardige ‘pg-speurder’ (pg=persoonsgegevens) te kunnen leveren. Volgens Lee Tien van de digitale-burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation ziet XRay er inderdaad veelbelovend uit en hij hoopt dat het de balans tussen webbedrijven en de gebruiker weer een klein beetje in evenwicht brengt door te laten zien wat die webbedrijven zien. Opmerkelijk genoeg is het werk aan XRay mede gefinancierd door webbedrijven als Google en Microsoft. Geambasu is dit jaar Microsoft-wetenschapper geworden. Je zou er achterdochtig van worden. Waar is die onbevooroordeelde wetenschap gebleven?

Bron: New York Times

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.