Gegevens van 4,5 miljoen patiënten in VS gestolen

Volgens de New York Times hebben Chinese e-krakers inzicht gehad in de gegevens van zo’n 4,5 miljoen patiënten in meer dan 200 ziekenhuizen van het zorgbedrijf Community Health Systems. Het zou daarbij gaan om namen, adressen, geboortedata en gegevens van de sociale verzekering van mensen die de laatste vijf jaar in die ziekenhuizen zijn behandeld. De gegevensdiefstal zou in juli hebben plaatsgevonden.

Volgens het bedrijf zijn de krakers er in geslaagd het administratiesysteem binnen te dringen via inbraakprogrammatuur. De krakers zouden er niet in geslaagd zijn om aan creditkaartgegevens en gegevens uit patiëntendossiers te komen. Het ziekenhuisbedrijf heeft beveiliger Mandiant in de arm genomen om de zaak uit te zoeken. De kraaksoftware is inmiddels verwijderd. Beveiligingsdeskundigen in de VS hebben al langer gewaarschuwd dat digitalisering van de ziekenhuisadministratie (inclusief medische dossiers) een uitdaging voor e-krakers betekent. Inclusief deze kraak zouden dit jaar al persoonsgegevens van 6 miljoen Amerikanen zijn ‘gelicht’.