“NSA heeft totalitaire mentaliteit”

Oud-medewerker van de NSA William Binney voor de Duitse NSA-enquêtecommissie.

Oud-medewerker van de NSA William Binney voor de Duitse NSA-enquêtecommissie.

Volgens oud-medewerker van de NSA William Binney is die Amerikaanse veiligheidsdienst uit op het onderscheppen van alle elektronische communicatie in de VS. ‘1984‘ is werkelijkheid geworden in wat zich de beste democratie ter wereld noemt. Binney heeft het over de totalitaire mentaliteit van de NSA.

Binney is een van de belangrijkste NSA-medwerkers die er de brui aan gaf. Hij was een goede decodeerder tijdens de Koude Oorlog, maar hij nam ontslag na 11 september 2001 toen de dienst overging tot het massaal afluisteren van burgers. Hij sprak op een bijeenkomst voor onderzoeksjournalisten in Londen over de omvang van de afluisterprogramma’s onder Bush jr en Obama. “Minstens 80% van de glasvezelkabels in de wereld lopen via de VS. Dat is niet toevallig en biedt de VS de mogelijkheid de communicatie af te luisteren. In de VS wordt ten minste 80% van alle gesprekken opgenomen en opgeslagen, niet alleen de gespreksgegevens. De NSA liegt over wat de dienst opslaat.”  Binnenkort krijgt die dienst de mogelijkheid  966 exabytes per jaar op te slaan, dat is het equivalent van het totale internetverkeer per jaar.

Binney was heel somber over wat de veiligheidsdiensten zullen gaan uitspoken. Het lijkt er in zijn visie allerminst op dat ze aan banden worden gelegd. “Het uiteindelijk doel is iedereen te controleren, maar ik ben een beetje optimistisch vanwege recente uitspraken van het Hooggerechtshof.” Binneys sombere uitspraken worden onderstreept door de jongste onthullingen in de Washington Post over het afluisteren van Amerikanen (de Amerikanen maken zich alleen maar druk over Amerikanen)  die niets met terrorisme te maken hebben. “Het afluisteren zou staan in dienst van de strijd tegen het terrorisme maar binnen de VS heeft dat geen enkele aanval tegengehouden.” Binney vindt het gebrek aan toezicht een groot probleem. Een geheime rechtbank (FISC) moet de handelingen van de NSA een legaal tintje geven. “De FiISC hangt het regeringsstandpunt aan. Er zijn minstens 15 tot 20 biljoen overtredingen van de grondwet in de VS gepleegd en voor de wereld het dubbele.” Zelfs de Vijf Ogen (vijf andere angelsaksische landen die beloofden elkaar niet te bespioneren) zijn niet gevrijwaard van de spionagelust van de NSA. De oud-NSA-man verklaarde onlangs voor de Duitse NSA-enquëtecommissie dat zijn vroegere werkgever een totalitaire mentaliteit had en dat dat de grootste bedreiging van de Amerikaanse maatschappij was sedert de Burgeroorlog in de 19de eeuw. Ondertussen miste de NSA allerlei belangrijke zaken zoals recentelijk de conflicten in de Oekraïne en de veroveringen van de jihadisten (ISIS) in Irak. Het Pew-centrum bracht onlangs een uitermate somber rapport uit, Digital Life in 2025, waarin wordt voorspeld dat de staatscensuur zal groeien, het vertrouwen van het publiek zal afnemen en een toenemende commercialisering de webwereld zal veroveren. De vooruitzichten voor een vrij en ongebonden digitale wereld worden steeds somberder. Grote Broer luistert overal mee en, binnenkort, kijkt overal toe.

Bron: the Guardia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.