Diefstal via internetbankieren stijgt/daalt spectaculair

InternetbankierenGrappig. Twee berichten vandaag die diametraal tegenover elkaar staan. De Belgische Standaard komt met een verhaal dat diefstal via internetbankieren bijna helemaal is uitgeroeid, het Duitse weekblad der Spiegel dat het aantal aanvallen op internetbankieren met 20% is toegenomen. In België zouden in het eerste kwart van dit jaar nog maar 107 gevallen zijn gemeld met een totale schade van € 147 000 (2013: € 1,27 miln). De Duitse Bundeskriminalamt BKA) meldt dat het aantal gevallen van diefstal via internet het vorig jaar met 19,2 % is toegenomen tot 4100 gevallen. In 2011 werden er echter veel meer gevallen gemeld: 6422. Het gaat daarbij in beide gevallen vooral om hengelen (ook wel phishing genoemd). Daarbij ontfutselen de dieven op, soms, slinkse wijze de toegangscodes van de rekeninghouders.

Volgens de BKA hebben de dieven zich helemaal ingesteld op het mTan-systeem (de digitale manier van ondertekenen van een transactie, waarbij een code per sms naar de rekeninghouder wordt gestuurd; ook in Nederland in gebruik). Volgens BKA-president Jörg Ziercke zijn vooral mobiele telefoons het doelwit,met name die met een verouderde Android-versie (het mobiele besturingssysteem van Google). Dat heeft ook te maken met de aanzienlijke groei van het mobieltje in het elektronische betalingsverkeer. In Duitsland zou zo’n derde van de financiële transacties tegenwoordig worden afgehandeld via de mobiele telefoon.

In België maakte de brancheorganisatie Febelfin de cijfers bekend. Volgens de organisatie zijn er verschillende verklaringen voor de spectaculaire daling. De recente aanhouding van enkele verdachten van diefstal internetbankieren zou hebben meegespeeld, evenals de groeiende bewustwording van de risico’s bij de gebruikers na campagnes van overheid en banken.
De meestgebruikte manier om rekeninghouders geld afhandig te maken is het hengelen, maar ook kwaadaardige programmatuur, waarmee webdieven zich toegang tot computers en mobiele telefoons verschaffen, duikt steeds vaker op. Qua internetdiefstal was 2013 een topjaar. Er is in dat jaar in België € 5,17 miljoen gestolen via internetbankieren. Op het totale transactiebedrag is dat echter een schijntje.

Bronnen: der Spiegel, de Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.