Snowden vraagt zich af waarom Clapper niet ontslagen is

Snowden op SXSW-congres

Edward Snowden spreekt via een beeldverbinding het SXSW-congres toe in Austin op 10 maart 2014 (foto: SXSW)

Klokkenluider Edward Snowden en zijn ‘verkondiger’ Laura Poitras kregen woensdag een prijs van de nationale persvereniging in de VS. “Een jaar geleden zou ik me niet kunnen hebben voorstellen dat ik hier geëerd zou worden”, zei Snowden via een wat krakkemikkige beeldverbinding van Google. “Toen het begon had ik nooit verwacht zoveel steun van het publiek te krijgen.” Hij zei met de informatie naar buiten gekomen te zijn “omdat het moest”. Volgens Snowden voelen meer NSA-ers ongemak bij de praktijken van de spionagedienst, maar die willen of kunnen daarmee niet in de openbaarheid komen. Hij vroeg zich af waarom liegende ambtenaren, zoals hoofd veiligheid James Clapper niet ter verantwoording worden geroepen, terwijl hij zelf onmiddellijk beschuldigd is van hoogverraad.

Clapper ontkende aanvankelijk voor een senaatscommissie dat de NSA opzettelijk gegevens verzamelde van miljoenen Amerikanen, wat duidelijk een onwaarheid was, zo blijkt uit de inmiddels geopenbaarde documenten. Later stelde hij in een verontschuldigingsbrief aan het Congres dat dat antwoord ‘misleidend’ was. “Ik kan me herinneren dat Clapper zijn hand opstak om te zweren dat hij de waarheid zou spreken en vervolgens liegt hij tegen het Amerikaanse volk”, zei Snowden. “Ook ik heb een eed gezworen, maar die ging niet om geheimhouding maar over de verdediging van de Amerikaanse grondwet.” Clapper is dezelfde man die Snowden  beschuldigde van de grootste en schadelijkste diefstal van geheime informatie in de geschiedenis van de VS.
Overigens staat Snowden in die mening niet alleen. Een groep Amerikaanse parlementsleden verbaasden zich er over dat Clapper bleef zitten ondanks zijn leugens tegenover het Congres. Ze vroegen Obama in januari Clapper te ontslaan, maar Clapper zit er nog steeds.

Ook Poitras was niet lijfelijk aanwezig bij de uitreiking van de prijs. Ze zei meer dreiging en angst te hebben ervaren toen ze werkte aan het dossier-Snowden dan toen ze in oorlogsgebieden werkte. Ze betrok nadrukkelijk mede-auteur Glenn Greenwald in de eer, die zijn NSA-artikelen vooral via de Britse krant the Guardian ventileerde. Beide kranten kregen de Pulitzer-prijs voor hun NSA-reeks op basis van de documenten die Snowden bij de NSA had gekopieerd. Snowden leeft nog steeds in Rusland op een onbekende locatie. Hij tijdelijk asiel gekregen.

Bron: Washington Post

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.