Merkel wil niet dat Snowden in Duitsland getuigt

Edward Snowden

Edward Snowden (ongedateerde foto van Channel 4)

Klokkenluider Edward Snowden mag volgens de Duitse regering niet in Duitsland getuigenis afleggen. Dat concludeert de Duitse NSA-enquêtecommissie van het Duitse parlement, na bij de regering langdurig te hebben aangedrongen op een standpunt in deze. Snowdens getuigenis in Duitsland zou de veiligheid van dat land in gevaar brengen. Inmiddels is bekend geworden dat de commissie Snowden zal horen. Die getuigenis zal niet, overeenkomstig de wens van de regering, in Duitsland plaatsvinden. Die zal waarschijnlijk nog voor de zomer zijn beslag moeten krijgen.

Duitsland schijnt bang te zijn dat daardoor de betrekkingen met de VS onder druk zouden komen te staan. De enquêtecommissie heeft de regering bij voortduring gevraagd of en zo ja onder welke voorwaarden Snowden voor de commissie zou mogen getuigen. Volgens de regering zou dat belangrijke negatieve politieke gevolgen hebben voor Duitsland. Als Snowden naar Duitsland zou komen, dan zouden de Amerikaanse geheime diensten hun samenwerking met Duitsland inperken. Het schijnt dat  Duitsland de VS nog steeds als rechtsstaat beschouwt en in die rechtsstaat is een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Snowden.

De Groenen willen desnoods het Duitse constitutionele hof vragen om een uitspraak. Volgende week zal er een uitnodiging naar Snowden gaan. Als de Bondsregering dan roet in het eten gooit, zullen de Groenen naar het Hof in Karlsruhe stappen. Overigens is nog steeds het idee Snowden via videoverbinding te laten getuigen niet uit beeld verdwenen. Eventueel zou het ook mogelijk zijn dat de commissie naar Rusland gaat om met Snowden te praten. Het probleem is dat arrestatiebevel en de afspraken over uitlevering tussen de VS en Duitsland.

Bron: der Spiegel (bijgewerkt 8 mei 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.