Londens agenten krijgen persoonlijke camera’s

Mark Duggan

Mark Duggan. Doodgeschoten door de Londense politie

Engeland is in Europa waarschijnlijk het dichtst becameraad, maar de Angelssaksen lijken dat niet genoeg te vinden. Zo’n vijfhonderd Londense politie-agenten zullen, volgens het Franse dagblad Le Monde worden uitgerust met camera’s. Dat zou een experiment zijn. “Onze ervaring is dat mensen sneller hun fouten toegeven als ze weten dat ze gefilmd zijn. Dat versnelt de rechtsgang”, zegt  Bernard Hogan-Howe van de Scotland Yard.
De camera’s zullen pas gebruikt worden nadat de betrokkenen gewaarschuwd zijn. De slachtoffers kunnen vragen de camera uit te laten, niet de overtreder/verdachte. De beelden zullen een maand worden opgeslagen, tenzij ze van dienst kunnen zijn in het kader van een onderzoek.
De camera zou ook een instrument kunnen zijn om de gemoederen te bedaren, denkt de Soctland Yard. Ook zou die kunnen laten zien dat de agent in kwestie al of niet over de schreef is gegaan. Hogan-Howe: “Dat is zowel in ons belang als dat van het publiek.” De Londens politie, die al verschillende systemen heeft uitgeprobeerd, is haast gaan maken met de persoonlijke camera’s na de dood van Mark Duggan in 2011; doodgeschoten door agenten. Dat incident heeft tot grote rellen geleid in heel Engeland.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.