Zwarte markt voor e-krakers groeit volgens Rand Corp

cybermisdaadDe markt voor e-krakers-gereedschap bloeit volop, volgens een rapport van het Amserikaanse bedrijf Rand Corp. Die zou een toenemend gevaar zijn voor bedrijven, overheden en loslopende individuen. Nog in december afgelopen jaar werden via het Amerikaanse winkelbedrijf Target de creditkaartgegevens van 40 miljoen klanten gestolen en 70 miljoen gebruikersprofielen werden gekaapt. Binnen een paar dagen waren die gegevens te koop via het wereldwijde web.

“Vroeger was kraken een eenzame bezigheid, maar de laatste 15 jaar gebeurt dat steeds meer groepsgewijs”, zegt Lillian Ablon, schrijfster van het rapport. “In bepaalde opzichten is webmisdaad lucratiever en simpeler dan de drugshandel.” Die groei wordt in de hand gewerkt door de groeiende vrije beschibaarheid van de benodigde ‘instrumenten’. Inbrekersgereedschap wordt vrijelijk op internet aangeboden en verhandeld. Botnets en pakketten voor webaanvallen zijn er te vinden evenals huurkrakers en gestolen dreditkaartgegevens. De laatste tijd wordt, middels wetgeving, de toegang tot die ‘krakersmarkten’ wel wat lastiger, maar zonder al te veel problemen kun je nog steeds je kraakzaakjes op internet bij elkaar schooien.
De Rand-onderzoekers baseren hun rapport op enkele tientallen gesprekken met mensen in het veld, journalisten en academici. Ze hebben ook geprobeerd een schatting te maken hoe die markt zich zal ontwikkelen.
Die markt is volgens Ablon opmerkelijk veerkrachtig en verfijnd. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, omdat het vaak gaat om mensen die ook de vieze kneepjes van het web van haver tot gort kennen. De krakers en de krakersproducten reageren voortdurend op de ‘fortificatie’ van de tegenpartij, hun slachtoffers. Omdat door nieuwe wetgeving de risico’s groter worden voor de webcriminelen, verschuiven ze hun aandacht steeds meer naar grotere doelwitten. Aan de andere kant heeft de hele misdaad ook steeds meer digitale componenten. In die zin lijkt de onderwereld natuurlijk sterk op de bovenwereld.
De Rand-onderzoekers denken dat die bovenwereld steeds achter de feiten aan zal blijven lopen. Iedereen moet altijd en overal verbonden zijn en steeds meer activiteiten loepen via het web, het speelt allemaal in de kaart van de ‘nieuwe boeven’. Over welke vormen van webmisdaad het meest zullen groeien zijn de ondervraagden het niet eens.

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.