Obama achter plan NSA aan banden te leggen in VS

Obama en de NSA

Barrack Obama op een persconferentie tijdens de wereldkerntop in Den Haag.

Het heeft wat voeten in aarde gehad en of het er ook echt van komt moeten we nog maar afwachten, maar de Amerikaanse president Barrack Obama heeft in de nasleep van de kerntop in Den Haag gezegd achter het plan van het miniserie van defensie te staan om de tomeloze activiteiten van de veiligheidsdienst aan banden te leggen. Voor zover ik begrijp gaat het dan vooral om het massaal verzamelen van gegevens en berichten van Amerikanen. Wat de dienst in de rest van de wereld doet zal de meeste Amerikanen een zorg zijn. Obama wilde op de persconferentie niet zeggen dat niet-Amerikanen dezelfde behandeling zullen krijgen, maar stelde wel dat ook daar zorgvuldiger geopereerd zou moeten wordne. Edward Snowden, de aanstichter van alle commotie rond de NSA, was positief over de plannen. Snowden stelde ook dat Obama nog steeds niet heeft willen toegeven dat de sleepnetoperaties van de NSA onnut zijn, zo meldt het Britse dagblad the Guardian.
“Ze (?;as) hebben me nu een voorstel laten zien dat werkbaar is”, zei Obama tijdens een persconferentie in het Haagse Gemeentemuseum. “Ik vertrouw er op dat gedaan kan worden wat er gedaan moet worden om het terrorisme aan te pakken, rekening houdend met de zorgen van de mensen.” Het plan is nog niet officieel gepresenteerd, maar de  New York Times keek vast vooruit op basis van gesprekken met, hopelijk ingevoerde, overheidsdienaren. Als de plannen door het Congress worden goedgekeurd, zou de NSA niet langer massaal de telefoongegevens van Amerikanen mogen onderscheppen. Die gegevens blijven bij de teleombedrijven die die niet langer hoeven te bewaren dan ze normaal doen (in VS meestal zo’n anderhalf jaar). Om telecomgegevens van verdachten  te krijgen zou dan een apart gerechtelijk bevel nodig zijn. Er blijft verschil van mening tussen regering en het Congres of rechters elk verzoek vooraf moeten beoordelen. Al die procedures houden de NSA maar van zijn heilzame werking, is de redenering van nogal wat Amerikaanse politici zoals de Democratische afgevaardigde Dutch Ruppersberger. De regering wil toestemming vooraf, behoudens noodgevallen. Dat zou voor de dienst ‘werkbaar’ zijn. Tuurlijk, de noodgevallen zullen waarschijnlijk snel de pan uit rijzen.
Sommige kritici van de activiteiten van de NSA  waren blij. “Dit is het eind van de sleepnetoperaties in Amerika”, juicht de Democratische senator Ron Wyden. Snowden noemde de plannen een keerpunt. “Het markeert het begin van een nieuwe poging onze rechten van de NSA terug te krijgen.” Obama stelde dat de overheid er wel degelijk op uit is het vertrouwen van het publiek te herwinnen. “Dat zal niet makkelijk zijn.” Inderdaad, Barrack. Je hebt er een zooitje van gemaakt.

Bronnen: New York Times, the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.