Snowden: “Techbedrijven zijn de brandweer van internet”

Snowden op het South to Southwest-congres

Snowden per videoverbinding op het South to Southwest-congres in Austin (Texas)

“De NSA heeft het vuurtje aangestoken op internet en jullie zijn de brandweerlieden die het kunnen blussen”, zei wereldster Edward Snowden gister via een videoverbinding tegen de toehoorders in een zaal in Austin (Texas) tijdens het technologiecongres South by Southwest.
Acht maanden na de eerste onthullingen zegt Snowden geen spijt te hebben van zijn daden. Hij is blij verrast door de ongelofelijke reacties op de onthullingen en uiterst tevreden over de debatten die zijn ontstaan over de (on)veiligheid van het web. Het grote publiek zal zich echter nog moeten wapenen tegen opdringerigerige diensten et.al.
De strapatsen van de NSA en gelijkgestemdem (zoals de Britse GCHQ) hebben volgens Snowden de beperkingen, zo niet ondoelmatigheid ervan aangetoond. “Ze bespieden de hele wereld de hele tijd, maar hebben desondanks dingen gemist”, zei hij, doelend op de bomaanslag bij de marathon in Boston, vorig jaar april. “Ze breken in bij Facebook en Google, ze spenderen enorm veel geld en wat hebben ze bereikt? Niets”, wreef Snowden zout in de wonde. Onderzoeken van het Witte Huis zouden hebben uitgewezen dat de massale spionage van de NSA nooit iets concreets heeft opgeleverd.
Snowden hekelde de reactie van politiek Amerika. “Het kan niet zo zijn dat mensen als chef van de veiligheidsdiensten James Clapper voor het Congres liegen en dat leden van de commissie die weten dat hij liegt, want ze hebben toegang tot geheime documenten, voor hem klappen.” Het simpelste bewijs dat de NSA volslagen incapabel is vindt Snwoden wel het feit dat acht maanden na de eerste onthullingen die duur betaalde dienst nog steeds niet weet welke documenten hij ‘mee heeft genomen’.
De oproep de wapens op te nemen viel overal op het congres te horen. Het tijdperk is aangebroken dat het webverkeer zal worden versleuteld. NSA, tel uit je winst. Waarschijnlijk zal ook het anonimiserende Tor-netwerk steeds vaker een toevluchtsoord op het web vormen. Mensen zullen steeds minder snel bereid zijn om allerlei technische ‘noodzakelijheden’ te accepteren zoals koekies.
Ook Christopher Soghoia van de Amerikaanse burgerechtenorganisatie ACLU denkt dat versleuteling de trend is: “Binnenkort komt er dienst die voor 5 dollar per maand de boel versleutelt. Ik denk dat de volgende Whatsapp versleuteld is.” Kortom de eerste weboorlog is begonnen.

Bron: Le Monde 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.