ING wil betaalgegevens klanten verkopen aan derden

Bank/verzekeraar ING wil bedrijven de mogelijkheid geven om advertenties aan te bieden op basis van het betalingsgedrag van klanten van de bank. Dat zegt Hans Hagenaars, directeur Particulieren bij ING, in een vraaggesprek met Het Financieele Dagblad. De bank heeft volgens Hagenaars een speciaal team opgezet om de betalingen van de ING-klanten te analyseren. “ING doet het meeste betalingsverkeer in Nederland. We weten niet alleen waaraan mensen hun geld uitgeven, maar ook waar ze dat doen”, aldus Hagenaars. ING gaat naar verwachting dit jaar al van start met een proef met enkele duizenden klanten.
De Consumentenbond is niet blij met de plannen. “Volgens zowel de privacywetgeving als de gedragscode banken is dit niet toegestaan.” De bank zegt de klanten vooraf toestemming te vragen. “ING  zal nooit individueel herleidbare klantdata doorgeven aan derden en klanten kunnen erop vertrouwen dat ING uitsluitend gebruik maakt van hun persoonsgegevens wanneer dat ook is toegestaan”,  meldt de bank op zijn webstek.
Politiek Den Haag is ook wakker geworden. PvdA, CDA en D66 gaven te kennen dat ze minister Jeroen Dijsselbloem om opheldering zullen vragen over het plan. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: “De bank beschikt over deze gegevens omdat zij een nutsfunctie heeft: het betaalverkeer veilig en goed laten verlopen. De gegevens moeten niet worden ingezet voor commerciële doeleinden, laat staan verpatst aan bedrijven.”

Bronnen: De Volkskrant, De Standaard

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.