Onderzoekers van de Duitse universiteit van Saarland hebben een programma ontwikkeld, waarmee is te zien of toepassingen voor de mobiele telefoon gebruik maken van privégegevens.
Zoals bekend zijn applicaties (“apps) voor de slimtels een prima middel om een ‘deur’ open te zetten voor onbevoegde derden. De onderzoekers van de Duitse universiteit hebben een progamma ontwikkeld, waarmee dat zichtbaar te maken is. Daartoe onderzoekt het de zogeheten ‘bytecode‘ van de app.
Vorig jaar ontdekte het Russische internetbedrijf Dr. Web verschillende kwaadaardige toepassingen bij de appwinkel Google Play. Google is volgens het bedrijf meteen verwittigd, maar de kwalijke toepsssingen bleven nog dagen beschikbaar. Volgens Dr. Web zijn op die manier zeker 25 000 slimtels besmet geraakt.
Met het Saarlandse programma zijn die kwaadaardige apps er uit kunt pikken. Onderzoeker Erik Derr: “Het kan zijn dat je adresboek wordt gelezen en dat zonder jouw toestemming een bericht wordt verstuurd of een webstek bezocht.”
Om achter de veile trucs van apps te komen gebruikten de Saarlandse onderzoekers een nieuwe analysemethode van de informatiestroom. “Tot nu toe hebben we 3000 apps bekeken. De toepassing is snel genoeg om ook in de dagelijkse praktijk te kunnen worden gebruikt”, stelt Derr. Het is nog even wachten voor (en misschien of) de toepassing op de markt komt. De Duitse universiteit is met zijn vinding present op de CeBit, die van 10 tot 14 maart in Hannover wordt gehouden.
Bron: Alpha Galileo