Goed nieuws: 40% communicatie niet aftapbaar

Goed nieuws: de Belgische justitiële autoriteiten klagen dat 40% van de privégesprekken van boeven niet valt af te luisteren. “De toestand is ernstig en wordt onhoudbaar”, waarschuwen de procureurs-generaal in België.  Het is nu bijna onmogelijk om gebruikers van internet in België te identificeren, net als gebruikers van slimtels.
Volgens het rapport zijn de oorzaken van de problemen veelvuldig. Zo is de technologie de wet voorbijgestreefd. “De wetsartikels waren geënt op de toenmalige technologie en zijn intussen niet meer aangepast of zelfs onbruikbaar geworden”, schrijven de procureurs-generaal. Ze dringen daarom aan op snelle wetswijzigingen. De tekst van een ministerieel besluit om het internet te mogen aftappen, ligt volgens de topmagistraten stof te vergaren. “Bovendien is weinig geïnvesteerd in het personeel van de federale politie dat de opdrachten moet uitvoeren en evenmin in de technische omkadering die noodzakelijk is voor een moderne aanpak van de interceptie van telecommunicatie.” 
Minister van justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wacht naar eigen zeggen op voorstellen van een groep magistraten. Ze denkt niet dat dat voor de komende verkiezingen op 25 mei zal gebeuren.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.