Bezoekers Wikileaks-stek bespioneerd

Wikileaks-oprichter Julian Assange

Wikileaks-oprichter Julian Assange

De Amerikaanse veiligheids-dienst NSA en haar Britse tegenhanger GCHQ hebben de bezoekers van de webstek van Wikileaks. Dat meldt de nieuwe klokkerlui-dersstek The Intercept op basis van nieuw vrijgekomen documenten van Edward Snowden. Ze zouden IP-adressen en zoekvragen van de bezoekers hebben kunnen achterhalen.
Er zou ook sprake zijn geweest om bezoekers van muziekdeelstek Pirate Bay digitaal te gaan schaduwen. Ook de didgitale krakersgroep Anonymous was een potentieel doelwit voor de de overnieuwsgierige geheime agenten. Julian Assange, de wat eigenaardige oprichter  van Wikileaks en vrouwenminnaar, staat volgens de geopenbaarde documenten al sedert 2010 op een lijst van doelwitten. De lijst omvat ook vermoede leden van het netwerk Al-Qaida.
Assange, die op de vlucht voor uitlevering aan Zweden en/of de VS, al tijden verblijft in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, klaagt in een eigen communiqué de “misdadige activiteiten van de NSA tegenover de media, in het bijzonder Wikileaks” aan. Assange heeft een brief geschreven naar Obama met het verzoek de zaak gerechtelijk te laten onderzoeken.
Voor hun diigtale graafwerk gebruikten de Amerikaanse en Britse spionnen een systeem dat ze Anticrisis Girl hadden gedoopt. Als onderdeel daarvan werd gebruik gemaakt van het webanalyseprogramma van Piwik om informatie over de bezoekers te verzamelen. De Britse dienst wilde niet vertellen of Anticrisis Girl nog steeds actief is.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.