NSA wil documenten terug van Snowden

James Clapper

Amerikaans veiligheidschef James Clapper

De bazen van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, waaronder James Clapper, hebben van de klokkenluider en voormalige NSA-werknemer/uitzendkracht de documenten teruggeëist die hij heeft ‘gestolen’ van de NSA. Van die documenten is nu een klein deel openbaar gemaakt. De chefs vinden dat het bezit van de documenten in handen van een niet-bevoegde een ernstige gevaar voor de nationale veiligheid is. Tot nu toe heeft Snowden alleen documenten laten lekken die de ongebreidelde nieuwsgierigheid van de de geheime dienst toonden.  Hij lijkt heel prudent om te gaan met de meegenomen informatie en vooral bezorgd te zijn om de verregaande bemoeizucht van de dienst.
“Snowden bevestigt dat zijn missie is voltooid. Als dat zo is vraag ik hem en zijn handlangers de gestolen, nog niet gepubliceerde documenten terug te bezorgen om alle verdere schade aan de Amerikaanse veiligheid te voorkomen”, zei Clapper voor een senaatscommissie voor veiligheid. “De handelingen van Edward Snowden vormen een ernstige dreiging voor onze nationale veiligheid”,  zei generaal Michael Flynn, die ook voor de commissie verscheen.

Snowden wordt er van beschuldigd zo’n 55 000 documenten te hebben gestolen van de NSA, waarvan er nu zo’n 1000 zijn vrijgegeven. Hij zou nu geen toegang meer tot de documenten hebben, die hij heeft toevertrouwd aan journalisten van de Washington Post, The Guardian en Der Spiegel. Volgens Clapper gaat het niet langer alleen meer om Snowdens bezorgdheid over de afluisterprogramma’s. Volgens hem zijn de Amerikanen belangrijke inlichtingenbronnen kwijtgeraakt en doen terroristen en andere tegenstanders hun voordeel met de geopenbaarde kennis. Er zouden al veranderingen in de communicatie bij geweldadige extremisten zijn te zien, aldus Clapper. Het is duidelijk dat Clapper de hete adem van het Amerikaanse publiek voelt, dat van de onthullingen vooral leert dat de NSA nieuwsgierig is, ook naar hun eigen handel en wandel op het web en het telefoonnet, maar daar weinig ‘overwinningen’ op terroristen voor teruggeeft. Zo’n 45% van de Amerikanen zou volgens peilingen van Pew Research Center vinden dat Snowden het publiek een dienst heeft bewezen. Toch is 56% er voor Snowden te vervolgen. Ach ja, gek volk (?) die Amerikanen…

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.