Mensen op web in de minderheid

webverkeer 2013Mensen zijn in de minderheid op internet. Minder dan 40% van het verkeer op het wereldwijde web is menselijk. Vorig jaar was dat iets minder dan de helft. De webbbots als  Bingbot of  Googlebot en andere geautomatiseerde systemen nemen het meeste verkeer voor hun rekening, zo valt te lezen in een recent report van het Amerikaanse webbeveiligingsbedrijf Incapsula. Volgens de auteur Igal Zeifman van Incapsula is het merendeel van het gegroeide botbezoek niet afkomstig van e-krakers en andere onverlaten maar van, wat hij noemt, goede webbots. De webbots van Google en Bing (Microsofts zoekmachine) schaart hij daaronder. Die zijn constant op zoek naar nieuwe webstekken.

Voor zijn onderzoek analyseerde Zeifman zo’n 1,5 miljoen botbezoekers van webstekken over de hele wereld; van de persoonlijke blogs tot  grote stekken van zorgverzekeraars, banken en webwinkels. Het aantal zooibots (webbots van de verspreiders van ongewenste berichten) nam af ten opzichte van het vorig jaar en is verantwoordelijk voor 1% van het webverkeer. Volgens Zeifman heeft dat te maken de veranderingen in de zoekalgoritmes van Google, in het bijzonder Penguin.

Maar hoewel er minder zooi- en kraakbots in omloop zijn, betekent dat niet dat die ellende over is. Volgens Incapsula beseffen weinig mensen dat er nog steeds zat ongerief op het web in omloop is (dat moet het bedrijf natuurlijk ook wel zeggen, anders ligt hun handel stil). Een op de twintig bezoekers is een e-kraakbot, een middel dat iets van de ontvanger wil, zonder dat die dat weet, laat staan dat die daar toestemming voor gegeven heeft. Zo’n 20% van de bots vaart onder ‘valse vlag’. Deze ‘boze bots’ doen zich voor als goede door zich, bijvoorbeeld, uit te geven als Google-bots. “Iedereen wil wel door Google geindexeerd worden, dus als bots net doen of ze van Google komen dan hebben ze een grotere kans”, zegt Marc Safan van Incapsula.
Bron: ABC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.