NSA maakte hutspot van de wet, zeggen rechters

Het NSA-web

Het NSA-afluisterweb

De Amerikaanse nationale veiligheidsdienst NSA heeft voortdurend de wet overtreden bij het op grote schaal verzamelen van telefoon- en internetgegevens, zo stellen twee oud-rechters van de geheime federale rechtbank (FISC) die acties van de NSA moet goedkeuren. De huidige president van de FISC, Reggie Walton, zegt niet de middelen te hebben de NSA te kunnen controleren. De NSA heeft altijd beweerd dat de gewraakte acties legaal waren.
De twee, niet gedateerde, documenten van de twee rechters zijn openbaar gemaakt door de Britse krant The Guardian. Ze komen van de oud-presidenten van de FISC Colleen Kollar-Kotelly (2002-2006) en John Bates (2006-2013). Ze hebben het over systematische en voortdurende overtredingen door de NSA. De beide oud-rechters lijken te verwijzen naar het massaal verzamelen van telefoon- en internetgegevens sedert, minstens, 2001 onder de codenaam ‘Stellar Wind’. Eind 2011 moest die operatie gestaakt worden, nadat de geheime rechtbank in 2011 had bepaald dat die actie ongrondwettelijk was. De NSA zou het massaal afluisteren echter hebben voortgezet met een soortgelijk programma (‘EvilOlive’).
Volgens berichten in de Washington Post in augustus, gebaseerd op documenten die Edward Snowden had vrijgegeven, zou de NSA rapporten aan het ministerie van justitie en aan de overkoepelende nationale veiligheidsdienst rapporten hebben vervalst om de illegale praktijken te verdoezelen. Donderdag moet de NSA zich weer voor een senaatscommissie verantwoorden voor zijn massale gegevensonderschepping.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.