E-kraker tien jaar de bak in

Jeremy Hammond

Jeremy Hammond

De Amerikaanse e-kraker Jeremy Hammond, geassocieerd met de krakersgroep Anonymous, is door een Amerikaanse gerechtshof schuldig bevonden aan het stelen van miljoenen interne berichten van het bedrijf Strategic Forcasting en van bankgegevens van 860 000 van zijn klanten. Hij is daarvoor veroordeeld tot tien jaar celstraf. Eerder had hij, in hoop op strafvermindering, verklaard schuldig te zijn.
De interne communicatie van inlichtingenbedrijf Stratfor, zoals het bedrijf nu aangeduid wordt, werd vervolgens in februari 2012 geplaatst op de stek van  WikiLeaks.  Het gaat, onder meer, over berichten met betrekking tot het afluisteren van milieuactivisten in Bhopal (India), om activisten van de Occupy-beweging en van de dierenrechtenorganisatie PETA. De bankgegevens zijn gebruikt om 700 000 dollar aan giften op te halen voor goede doelen.

Hammond was actief in LulzSec. Hij was er in geslaagd de servers van Starford binnen te dringen en werd in maart 2012 aangehouden door toedoen van de FBI-mol “Sabu”. Hammond is veroordeeld op basis van de omstreden en uiterst strenge Amerikaanse auteursrechtwetgeving. In Groot-Brittannië werden leden van LulzSec voor hetzelfde vergrijp veroordeeld tot de daar maximale 15 maanden.

Hammond rechtvaardigde zijn inbraken met het argument dat mensen het recht hebben te weten wat de overheid en bedrijven achter gesloten deuren uitvoeren. Zijn proces zou een nieuwe debat over de rol van klokkenluiders kunnen inluiden. “Het is duidelijk. Ze willen mensen waarschuwen die willen doen wat ik deed. Ze zijn belachelijk gemaakt en proberen nu hun gezicht te redden”, zei Hammond aan de vooravond van zijn veroordeling tegen de Britse krant the Guardian.

Bron: Le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.